Kors i rader på en kyrkogård. En kyrkogård med offer för folkmordet nära Kigali, Rwanda. Foto: Paul Chiasson/Scanpix.
1 av 2
En kyrkogård med offer för folkmordet nära Kigali, Rwanda. Foto: Paul Chiasson/Scanpix.
De två männen döms till vardera ett och ett halvt års fängelse.
2 av 2
Den misstänkte mannen häktades i oktober i Stockholms tingsrätt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Utredning växer mot man misstänkt för folkmord

Åklagaren: Vi har varit i Rwanda vid tre tillfällen
1:48 min

Svensk åklagare har nyligen besökt Rwanda och hållit förhör. Nu finns ett 20-tal målsägare, uppger åklagare Kristina Lindhoff Carleson.

Utredningen växer mot den man från Örebro som är misstänkt för folkmord i Rwanda 1994. 

– Vi har varit där vid tre tillfällen. Vi har då förhört en hel del personer som visat sig vara målsägande, säger Kristina Lindhoff Carleson vid Internationella åklagarkammaren.

Mannen – som nekar till brott – är i 50-årsåldern och hemmahörande i Örebro. Han kom till Sverige 1998, och blev svensk medborgare 2006.

För en månad sedan greps han, och häktades på sannolika skäl misstänkt för folkmord i Rwanda 1994, då totalt 800 000 människor dödades.

Efter häktningen har de svenska utredarna rest ner till den misstänkta brottsplatsen, och med rättshjälp från Rwanda har delegationen förhört ett stort antal personer. Det har lett till att 21 personer i Rwanda nu ingår i den svenska utredningen som måls-ägare. 

– Exakt vad som har hänt kommer jag inte kommentera. Det får vi återkomma till när vi kommer längre fram och åtal väcks, säger åklagare Kristina Lindhoff Carleson.

Om mannen åtalas är det tredje gången svensk åklagare åtalar någon för brott begångna i samband med folkmordet i Rwanda. Första åtalet kom 2012, då dömdes senare en 55-årig svensk medborgare från Gävle till livstids fängelse för folkmord och grovt folkrättsbrott.

Det andra åtalet kom förra hösten, och tingsrätten dömde i våras även den mannen till livstids fängelse för folkmord och grovt folkrättsbrott. Domen överklagades till Svea hovrätt, som nyligen avslutat förhandlingarna och meddelar dom i februari.

I bägge fallen har både tingsrätt och hovrätt rest ner till Rwanda för att se brottsplatserna. När detta skedde var det första gången en svensk domstol höll en del av förhandlingen utanför Sveriges gränser.

De fällande domarna i de två tidigare målen har till stor del byggt på personliga vittnesmål. Och även i det aktuella målet – som Kristina Lindhoff Carleson utreder – saknas teknisk bevisning.

– Av naturliga skäl och med tanke på den situation som rådde under folkmordet i Rwanda så är det naturligtvis så att det inte fanns någon möjlighet att göra kontroller av platser och den typen av åtgärder som vi normalt gör när människor blir mördade, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".