Kvinna i niqab.
Förbudet påverkar ett hundratal muslimska kvinnor i landet. Foto: Fred Ernst/AP.

Nederländerna på väg att införa förbud mot burka och niqab

Kommer gälla på sjukhus och skolor
1:09 min

I Nederländerna har parlamentet röstat för ett förbud mot plaggen burka och niqab på vissa platser.

Förbudet gäller att bära dräkterna där inte ansiktet syns tillräckligt. Syftet är att det ska gå att identifiera en person.

Det kommer att gälla på sjukhus, i skolor och på offentliga transporter. Det handlar också om att kunna se varandra i ögonen, som till exempel i skolan.

Förbudet påverkar framförallt muslimska kvinnor som bär klädesplaggen. De uppskattas vara några hundra personer i Nederländerna.

Parlamentet i Haag röstade igenom beslutet med en klar majoritet, men ytterligare ett beslut väntar nu där.

Frågan har diskuterats i flera år i Nederländerna med krav om förbudet från bland annat Frihetspartiet som ofta kritiserar islam. Liknande förbud väckte mycket debatt och kritik när de infördes i Frankrike och Belgien, också i Bulgarien och Schweiz har liknande beslut fattats i parlamenten.

Kritikerna anser att det här kan göra att vissa kvinnor blir mer isolerade från samhället och att det inte är just muslimska kvinnor i samhället som brukar utgöra ett stort säkerhetshot.

Beslutet kan också, enligt vissa, bli kontraproduktivt om det istället väcker mycket ilska hos vissa grupper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".