Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hedersvåld mot asylsökande kvinnor och flickor allt mer synligt

Publicerat måndag 5 december 2016 kl 05.00
Tre unga kvinnor har mördats med misstänkt hedersmotiv
(2:16 min)
Manifestation mot hedersvåld på Medborgarplatsen i Stockholm. Riksföreningen "Glöm Aldrig Pela och Fadime" arrangerar. Foto: Pontus Lundahl/TT
1 av 2
Manifestation i Stockholm 2012 mot hedersvåld. Riksföreningen "Glöm aldrig Pela och Fadime" arrangerade. Foto: Pontus Lundahl/TT
Juno Blom, ansvarig för Nationella kompetensteamet mot hedersförtryck på Länsstyrelsen i Östergötland.
2 av 2
Juno Blom, ansvarig för Nationella kompetensteamet mot hedersförtryck på Länsstyrelsen i Östergötland. Foto: Anna Nilsen/TT/arkiv

Ärenden där asylsökande flickor och kvinnor drabbas av hedersrelaterat våld och förtryck ökar, enligt nationella kompetensteamet mot hedersförtryck.

– Det här är en ny form utav ärenden som vi inte haft tidigare i den utsträckningen, säger Juno Blom, ansvarig för nationella kompetensteamet mot hedersförtryck på Länsstyrelsen Östergötland. 

– Människor flyr krig, förtryck, övergrepp och så kommer man till Sverige. Här blir man av med kriget men det som oroar mig är att väldigt många av dem som kommer hit inte blir av med förtrycket, övergreppen som sker inom den egna gruppen.

För några veckor sedan informerades Socialdepartementet och Justitiedepartementet om förekomsten av hedersrelaterat våd och förtryck. Som Ekot rapporterat under hösten, så har ärenden som hamnar hos den nationella telefonlinjen för hedersrelaterat våld och förtryck ökat kraftigt. Sedan mars 2014 fram till 31 oktober i år omfattar ärendena knappt 1200 personer - de flesta unga kvinnor och flickor.

Under 2016 syns en ökning av hedersvåld mot asylsökande. Det finns inga specifika siffror på just den här typen av ärenden, men bilden träder fram utifrån stödtelefonen och mötet med myndigheter runtom i landet, enligt Juno Blom:

– Jag tycker att vi befinner oss i en allvarlig situation. Det kan handla om allt från utsatthet på boenden, återigen de här barnen som är i barnäktenskap, men det handlar också om flickor på skolor som blir utsatta på olika sätt.

Nyligen dömdes en 24-årig man till livstids fängelse för att ha strypt ihjäl sin 22-åriga fru på ett asylboende i Mariannelund och sen täckt den döda kroppen med en slöja. Det är ett av tre mord på unga kvinnor i asylprocessen i år, där det enligt kompetensteamet finns mer eller mindre tydliga inslag av hederskultur.

I två av fallen har maken dömts för mordet. Det tredje handlar om en ensamkommande 16-årig flicka som försvann i mars och hittades död i somras. Hon var gift med en 38-årig man. I det fallet har en man i samma ålder häktats i sin frånvaro, misstänkt för mordet.

Över 130 andra fall av barnäktenskap har uppdagats runtom i landet efter förra årets flyktingströmmar, men mörkertalet bedöms vara stort. Juno Blom är starkt kritisk till att flickorna i de flesta fall placerats med sina vuxna makar.

– Jag tycker det är fruktansvärt, säger hon. Risken för våld ökar avsevärt, risken för sexuellt våld ökar avsevärt. Man får inte tillgång till utbildning på samma sätt, kommer längre ifrån arbetsmarknaden.

Hon anser att myndigheterna måste bli bättre på att följa upp de här fallen, det behövs mer resurser, och mer fokus på att många brott begås utomlands, som till exempel när minderåriga flickor och tjejer blir bortgifta utomlands.

Juno Blom tycker också att det är viktigt med rak och tydlig information till asylsökande om jämställdhet och vad som gäller i Sverige:

– Min största sorg är att vi inte har en tydlighet från myndigheters sida att verkligen stå upp för de här frågorna. Politiker som förvisso idag diskuterar frågan i större utsträckning men det räcker inte att prata, vi måste vidta aktiva åtgärder, understryker hon.

– Om vi är passiva så ska vi veta att kollektivet runt de utsatta är väldigt aktiva och då kommer vi aldrig kunna motverka det här, säger Juno Blom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".