Ericssons kontor
Foto: Staffan Almqust/TT.

Ericsson varslar 820 personer i Borås och Kumla

"Det är mycket tankar och oro"
1:46 min

Under tisdagen kom besked om stora neddragningar av verksamheterna i Borås och Kumla.

820 personer, vilket innebär nästan tre av fyra anställda, på de båda orterna sägs nu upp.

En av alla dem som nu har en oviss väntan framför sig, innan det är klart vilka som får lämna företaget, är Git von Porat, som jobbat 30 år på Ericsson i Borås.

– Det är mycket tankar och oro. Kommer man ha jobbet kvar? Det är mycket funderingar, men ändå skönt att ha fått det riktiga varslet, så vi vet antalet, säger Git von Porat, som jobbat på Ericsson i Borås i 30 år.

Sedan början av oktober, när Ericssons ledning gav beskedet att det kommer att göras betydande neddragningar vid anläggningarna i Borås och Kumla, så har de anställda där svävat i ovisshet om vad det skulle innebära i praktiken.

Och på tisdagen kom svaret. Det blir ingen total nedläggning av någon av verksamheterna, vilket en del hade befarat. Men nästan tre av fyra anställda får alltså sluta. I Borås handlar det 460 personer av de omkring 700 anställda. Tillverkningen av mikrovågslänkar avvecklas och kvar blir nu en mindre enhet som bland annat ska ägna sig åt prototyputveckling, logistik och mjukvaruutveckling.

I Kumla får 360 av de 420 anställda gå. Också där läggs tillverkningen ner och den enhet med omkring 60 anställda som blir kvar, får ett nytt uppdrag som testcenter för 5G-utvecklingen.

– Rent känslomässigt så känns det i hela kroppen. Många har haft sin försörjning på Ericsson i väldigt många år och har familjer runt om sig. Det här skapar ju en oro för alla, så jag känner starkt för dem, kommenterar Katarina Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kumla, dagens besked.

Nu väntar lokala förhandlingar kring de lagda varslen. Ericssons platschef i Borås, Lars Lönnstig, säger att han räknar med att kunna ge besked i slutet av januari, om vilka av de anställda som sägs upp. De kommer då att kunna ta del av ett stödpaket,som bland annat innebär hjälp att hitta nytt jobb och garanterad inkomst under en viss tids arbetssökande.

– Med hjälp av det stödpaketet, som är individuellt, så tror och hoppas vi att de kommer att få en bra fortsatt möjlighet på arbetsmarknaden, säger Lars Lönnstig.

Från fackligt håll har det kommit både positiva och negativa kommentarer idag. Alexander Strid, vice ordförande i fackförbundet Unionen i Kumla, tycker att stödpaketet är bra och väljer att se positivt på situationen.

– Som vi ser det så är arbetsmarknaden också väldigt bra för första gången på många år. Så jag tror att många ser på det här med viss tillförsikt och ganska positivt faktiskt, säger han.

Förutom de 820 som nu får gå i Borås och Kumla, så har alla Ericssonanställda i Göteborg, Karlskrona, Linköping och Kista kunnat ansöka om ett frivilligt avgångspaket. Totalt 1900 anställda kan komma att få ta del av det.

Ericsson har i dag omkring 16000 anställda i Sverige. Neddragningarna med runt 3000 personer som nu ska göras är en del i ett globalt kostnads- och effektiviseringsprogram som Ericsson inledde 2014.

– Sedan har det programmet utvidgats och intensifierats i juli 2016. Och det gjordes för att möta nedgången i marknaden för mobilt bredband, säger Ericssons globala personalchef MajBritt Arfert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".