Arkivbild. Plan som landar på Arlanda.
Regeringens utredare ska föreslå hur en skatt på flygresor kan utformas. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Majoritet vill stoppa flygskatt

Allianspartierna och Sverigedemokraterna är mycket kritiska
2:00 min

En majoritet i riksdagens trafikutskott – bestående av allianspartierna och Sverigedemokraterna – försöker nu sätta stopp för den aviserade flygskatten.

Oppositionen förbereder ett så kallat tillkännagivande, med innebörden att regeringen ska skrota planerna på en nationell flygskatt.

– De skickar en tydlig signal till regeringen: Vi tycker inte om detta, vi tycker att ni tittar på fel saker. Vill vi göra något åt detta, ska det vara en internationell lösning som inte ensidigt försämrar för Sverige, säger Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson.

I morgon ska regeringens utredare föreslå hur en skatt på flygresor kan utformas. Syftet - enligt direktiven - är att flygets klimatpåverkan ska minska.

Allianspartierna och Sverigedemokraterna är mycket kritiska till den aviserade nationella skatten. Efter dagens sammanträde i riksdagens trafikutskott står det klart att oppositionen vill stoppa förslaget.

Ett så kallat tillkännagivande till regeringen med den innebörden ska justeras nästa tisdag.

– Det här blir ett väldigt tydligt medskick från Sveriges riksdag: ja till miljöstyrande för flyget, men nej till nationella särlösningar, sök internationella lösningar. Att gå emot den uppfattningen vore en väldigt kraftig obstruktion från Sveriges regerings sida, säger Centerpartiets Anders Åkesson.

Sverigedemokraternas ledamot i trafikutskottet, Tony Wiklander, är glad över att en majoritet i trafikutskottet nu säger nej till en flygskatt.

– Jag tycker naturligtvis att det känns väldigt skönt, eftersom vi har arbetat med branschen och med alla, sedan vi hörde om det här för två år sedan.

Trafikutskottetets ordförande – Miljöpartisten Karin Svensson Smith - vill inte kommentera tillkännagivandet förrän det formellt är klart, nästa vecka. Men det finns en majoritet i riksdagen för att Sverige ska ha en fossilbränsleoberoende transportsektor, säger hon.

– Och vårt löfte till Paris var att Sverige skulle vara ett av de första fossilbränslefria välfärdsländerna. Då tycker jag att det är väldigt viktigt att vi ser över alla sektorer, även flyget.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".