Närbild på Tyska poliser med skyddsdräkt och k-pist
Under de senaste veckorna har flera misstänkta IS-sympatisörer gripits i Tyskland. Foto: Michael Sohn / AP / TT

Medarbetare vid Tysklands säkerhetspolis häktad

"Mannen ska ha erkänt anklagelserna"
1:12 min

En misstänkt islamist, anställd vid den tyska säkerhetstjänsten, anklagas för att ha spridit hemligstämplad information och för att ha förberett ett allvarligt våldsdåd.

Den 51-årige mannen var sedan i våras anställd vid myndigheten för författningsskydd, den interna tyska säkerhetstjänsten. Där var hans uppgift att observera och samla information om islamistiska grupper.

För en månad sedan väcktes misstankarna om att det kunde röra sig om en infiltratör. Enligt medieuppgifter ska myndigheten ha blivit uppmärksam på mannens egna aktiviteter, islamistiska uttalanden i chattforum på internet och spridning av internt material.

Han anklagas nu för försök att avslöja hemlig information och för förberedelse av ett allvarligt våldsdåd. Enligt tidningen Süddeutsche Zeitung, som har varit i kontakt med åklagaren, gäller föreberedelserna ett bombdåd mot säkerhetstjänstens huvudkontor i Köln. Men därifrån har man tillbakavisat sådana konkreta planer.

Enligt åklagaren i Düsseldorf, som leder förundersökningen, ska mannen i förhör ha erkänt anklagelserna som riktas mot honom.

De senaste veckorna har flera större tillslag mot misstänkta islamister gjorts i Tyskland. Flera personer har gripits och det ska också vara information från förhör med dessa som har bidragit till att den nu aktuelle mannen kunde gripas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".