Gellert Tamas. Foto: Lars Pehrson/Scanpix

Kritik mot inställt författarsamtal

Svenska PEN: Skadar yttrandefrihetsklimatet i Sverige
1:25 min

Akademibokhandeln har ställt in ett planerat författarsamtal med Gellert Tamas, aktuell med boken "Det svenska hatet", med hänvisning till risker för anställda och kunder. Trots att inget konkret hot mot evenemanget föreligger.

Gellert Tamas är oförstående till företagets beslut.

– Det här riskerar inte bara mig utan alla författare som vågar röra känsliga ämnen om handeln inte vågar föra samtal med oss, säger han.

Det var i förra veckan Akademibokhandelns säkerhetschef meddelade att det planerade författarsamtalet i Stockholm med Gellert Tamas på lördag ställs in. Säkerhetschefen hänvisar i ett mail till "risken för våra anställda och kunder".

Under tisdagen satt Gellert Tamas bokförlag Natur och Kulturs förlagschef Richard Herold i möte med Akademibokhandeln.

– Den bedömning man gör är att det är julhandel och att man tycker att det finns en hotbild. Men det verkar inte finnas något konkret hot.

Han tycker att Akademibokhandelns agerande är märkligt.

– Om man gör bedömningen att det finns en osäkerhet borde man snarare ta in vakter istället för att ställa in, säger han.

Boken "Det svenska hatet" tar upp frågor om högerextremism och islamism, och om hur hat och hot påverkar det offentliga samtalet. Frågor som Svenska PENs ordförande Ola Larsmo är stark engagerad i. Han riktar skarp kritik mot Akademibokhandeln.

– Om det är så att man ställer in ett evenemang kring en kontroversiell bok, inte för att man fått ett hot utan är rädd för att få hot, då har man skadat yttrandefrihetsklimatet i Sverige, säger han.

Akademibokhandeln bekräftar att evenemanget ställts in men har inte gått att nå för en kommentar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".