Polens president besöker Sverige i två dagar.
Polens president besöker Sverige i två dagar. Foto: Maja Suslin /TT Tariq Mikkel Khan/TT

Polens president i Sverige

Tillträdde förra året
2:12 min

Idag inleder Polens presidenten ett två dagars besök i Sverige. President Duda ska bland annat delta i ett näringslivsseminarium och träffa statsminister Stefan Löfven.

44-årige Andrzej Duda valdes till Polens president förra våren som det nationalkonservativa partiet PiS eller Lag och Rättvisas kandidat och hans seger gav en föraning om hur de politiska vindarna skulle blåsa i det polska parlamentsvalet på hösten samma år. Partiet PiS har nu egen majoritet Sejmen, det polska parlamentet och oppositionen i Polen är mer splittrad än på länge.

De vänsterpartier som tidigare fanns representerade förlorade valet stort och saknar nu helt inflytande på ett nationellt plan. Presidenten i Polen har makt att både initiera lagstiftning och lägga sitt veto mot den.

I Andrzej Dudas fall har det i stort sen han tillträdde handlat om att underteckna lagar som hans tidigare partivänner i PiS drivit igenom. En del populära reformer som det efterlängtade barnbidraget på motsvarande dryga tusen kronor per barn efter det första barnet. Men också flera mycket omstridda lagar som både i Polen och av internationella aktörer som Europarådet och EU-kommissionen setts som grundlagsvidriga och odemokratiska. Inte minst den nya lagen.

Just nu hanterar presidenten brev från ett stort antal familjer som motsätter sig regeringens beslut om att deras anhörigas gravar ska grävas upp i jakten på nya bevis kring flygkatastrofen i Smolensk 2010. Nu hoppas familjerna på att presidenten ska ingripa och lyssna på deras önskan att låta de anhöriga vila i frid. Men än så länge har de inte fått några lugnande besked.

Både regeringspartiet PiS och president Duda stöds fortfarande av en stor del av befolkningen, men bägge har tappat lite av det stödet under hösten.
De som står bakom PiS, förutom deras starkt konservativa och religiösa kärnväljare, är framför allt de som hoppas på en stor omsvängning bort från den liberala ekonomiska politik som präglat Polen under årtiondena efter Berlinmurens fall.

Under Sverigebesöket kommer presidenten att träffa kungaparet, regeringen och svenska företag. Han ger inga intervjuer till svenska medier.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".