Minnesceremonin varade i flera timmar med många inbjudna presidenter som talade.
1 av 3
Minnesceremonin varade i flera timmar med många inbjudna presidenter som talade. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Revolutionsplatsen med Che Guevaras och Camilo Sinfuegos porträtt på husväggarna.
2 av 3
Revolutionsplatsen med Che Guevaras och Camilo Sinfuegos porträtt på husväggarna. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Fullt av elever på revolutionsplatsen. Många av dem hade skjutsats hit av sina skolor efter lektionernas slut.
3 av 3
Fullt av elever på revolutionsplatsen. Många av dem hade skjutsats hit av sina skolor efter lektionernas slut. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio

Minnesceremoni för Fidel Castro

Flera länders presidenter deltog
2:10 min

Nyligen avslutades minnesceremonin i Havanna, dit presidenter från hela världen rest för att hedra Kubas före detta ledare Fidel Castro. Kubas president Raul Castro talade för första gången sedan hans bror avled i fredags.

Hit, till revolutionstorget har folket kommit för att hedra Fidel. Särskilt de unga har velat visa sin lojalitet och sin trohet gentemot våra ideal, sa Raul Castro och blickade ut över torget som vid det laget börjat tömmas, efter en flera timmar lång ceremoni med tal av presidenter från hela världen. 

Från Latinamerika kom bland annat Bolivias, Ecuadors, Venezuelas och Mexikos presidenter. Från Sydafrika kom Jacob Zuma, som höll ett långt tal om Kubas deltagande i Angolakriget på 80-talet, och Namibias president Hage Geingob inledde sitt tal med frågan: "Vad är priset för frihet? Vad är priset för att frigöra ett land?"

Revolutionstorget var fullt av elever i skoluniformer som mest pratade om annat. 15-åriga Lissandra och hennes klasskamrater har rest hit från landsbygden.

– Jag bor utanför Havanna men skolan ordnade bussar för att köra hit oss, säger Lissandra. 

Har inte kubanerna betalat ett alltför högt pris för revolutionen, som till exempel friheten att välja sin ledare?

– Jag tycker det skulle vara bättre om folket fick bestämma vem som blir vår näste president. Att vi får välja vem som ska leda landet, som kan representera oss, säger Lissandra. 

Resten av klasskamrater ser lite skrämda ut och hyssjar henne. 

– Jag tycker de borde förbättra internet. I andra länder har de internet överallt, fritt, det skulle jag vilja ha, säger 15-åriga Dalia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".