Oljeplattorm. Foto: Pi Frisk/TT.
Foto: Pi Frisk/TT.

"Oljepriset är på väg upp"

Prisnivå på 80 till 100 dollar vid år 2020
1:46 min

I dag träffas oljekartellen Opec i Wien för att diskutera produktionsbegränsningar och för att försöka få upp oljepriset.

Oavsett vad Opec beslutar i dag är oljepriset på väg upp de närmaste åren. Den bedömningen gör det norska analysföretaget Rystad Energy som studerar den internationella gas och oljemarknaden. Tore Guldbrandsöy är chef för företagets kontor i Stavanger.

– Vi tror ju att oljepriset ska komma tillbaka. Vår analys är att ju längre i tid du kommer, desto större behov har du för nya projekt. Du har också den amerikanska skifferoljan som blir dyrare. Så längre fram kommer priset att gå upp och det betyder att vi räknar med en oljeprisnivå på 80 till 100 dollar per fat år 2020.

Oljepriset är på väg upp, enligt analysen som Rystad Energy gör. I den analysen ingår bland annat svårigheter för Iran att snabbt få upp sin produktion nu när sanktionerna trappats ned mot landet. Problemet är att få in utländskt kapital för alla investeringar som är nödvändiga. Också kostnaderna för att producera den amerikanska skifferoljan är på väg att stiga. 

Efter oljeprisets kraftiga fall för drygt två år sedan har 40 000 fått lämna norsk gas och oljeindustri. Men i dag är optimismen tillbaka, menar Tore Guldbrandsöy. Nya fält väntar på att starta produktionen och kostnaderna för att producera olja och gas i Nordsjön är på väg ned.

– Det är extremt mycket som pågår i industrin. Det är cirka 100 fält i Nordsjön som ska drivas och det är många fält som är på gång att starta produktion. I år har det beslutats om fem nya fält, relativt små men de kommer.

– Vi har heller aldrig sätt så många borrningar som vi hade förra året och också det här året ser ut att bli ett toppår. Så det är är fortsatt en enorm aktivitet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".