En av dem som lektionsstrejkar mot presidenten är studenten In Ha-neul på Sookmyung-universitetet i Seoul.
1 av 3
En av dem som lektionsstrejkar mot presidenten är studenten In Ha-neul på Sookmyung-universitetet i Seoul. Foto: Hanna Sahlberg/Sveriges Radio.
"Jag hoppas att vi kan rätta till presidentens misstag" säger In Ha-neul på Sookmyung-universitetet i Seoul. Hon deltar i strejker som samlar hundratusentals i protest mot president Park Geun-hye i Sydkorea idag.
2 av 3
"Jag hoppas att vi kan rätta till presidentens misstag" säger In Ha-neul på Sookmyung-universitetet i Seoul. Hon deltar i strejker som samlar hundratusentals i protest mot president Park Geun-hye i Sydkorea idag. Foto: Hanna Sahlberg/Sveriges Radio.
Protester mot den korruptionsanklagade presidenten har pågått under flera veckor i centrala Seoul.
3 av 3
Protester mot den korruptionsanklagade presidenten har pågått under flera veckor i centrala Seoul. Foto: Hanna Sahlberg/Sveriges Radio.

Hundratusentals strejkar i Sydkorea

Butiker och marknader stänger
2:11 min

I dag har hundratusentals personer gått ut i strejk i Sydkorea. De strejkande kräver att den korruptionsanklagade president Park Geun-hye avgår omedelbart.

Bland de strejkande som inte nöjer sig med presidentens hittills vaga avgångslöften finns nu både sydkoreanska fackföreningar och studentkårer.

Den korruptionsanklagade president Park Geun-hye lyckades inte lugna oppositionen med det fem minuter långa tal hon höll igår, där hon gav ett vagt löfte om att avgå. Presidenten sköt då över frågan om avgång på parlamentet. Men en bred proteströrelse kräver att hon avgår omedelbart, och idag går 350 000 medlemmar i sydkoreanska fackföreningar ut i strejk.

– Butiker stänger, marknader stänger, studenter går inte till universitetet och bönder lämnar sina fält för att åka in till stan och demonstrera, säger Nam Jung-soo talesperson för en paraplyorganisation av sydkoreanska fackföreningar.

I dag är första gången som en större demonstration planeras mitt i veckan, efter att hundratusentals demonstranter samlats nära presidentpalatset de senaste helgerna.

– Även om jag är orolig för mina studieresultat så deltar jag i strejken. Jag anser att jag bör göra det, säger 22-åriga In Ha-neul som studerar vid hotell- och restaurangprogrammet på Sookmyung-universitetet i Seoul.

Universitetet var det första att inleda lektionsstrejken som pågått sedan i fredags och nu spritt sig till flera andra universitet.
In Ha-neul uppskattar att hälften av studenterna uteblir från lektionerna här i dag.

Samtidigt som studenter och fackföreningar strejkar och en ny stor demonstration väntas i Seoul i kväll, fortsätter utredningen om utpressning och maktmissbruk kring presidenten.

Åklagare meddelade i dag att ytterligare två av president Park Geun-hyes närmaste medarbetare är misstänkta för att ha del i korruptionen. En av dem är presidentens stabschef och långvariga medarbetare Kim Ki-chun.

Studenten In Ha-neul tror att det kan ta tid att avsätta presidenten, men säger att hon gör vad hon kan för att få det att gå fortare.

– Jag hoppas att vi kan rätta till presidentens misstag och börja gå i rätt riktning igen, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".