Prins Al Waleed bin Talal och en kvinna som kör bil
Kvinnor i Saudiarabien har inte rätt att få köra bil Foto: TT

Saudisk prins: Låt kvinnor köra bil

Prins Al Waleed bin Talas: Nödvändigt att låta kvinnor köra bil
2:30 min

Saudiarabien är det enda land i världen där kvinnor inte har rätt att köra bil. Prinsen, Al Waleed bin Talal, är känd för sin frispråkighet. Han är affärsman och miljardär, men har inga politiska uppdrag, och hans utspel handlar eventuellt mer om Saudiarabiens ekonomiska bekymmer än om kvinnors rättigheter.

Att låta kvinnor köra bil har blivit desto mer angeläget baserat på de rådande ekonomiska omständigheterna, skrev prins Al Waleed bin Talas i sitt uttalande som också sprids just nu på Twitter.

Han tog bland annat upp de extrakostnader, det innebär att kvinnor inte kör bil i Saudiarabien. Antingen är de beroende av sina utländska chaufförer som är gästarbetare, ofta från Pakistan eller Bangladesh, eller av att maken, brodern eller fadern kan ställa upp som chaufför. Och vad innebär det inte i samhällsekonomiska förluster om män tvingas ta ledigt från jobbet för att köra sina fruar, frågade sig prinsen.

Att låta kvinnor köra bil har blivit en nödvändighet inte någon social lyx, slog han fast.

Förra året sjönk Saudiarabiens oljeintäkter med över 50 procent efter att oljepriset sjönk dramatiskt på världsmarknaden. Detta har bland annat lett till att den saudiska regeringen tvingats skjuta upp flera stora projekt, skära ner kostnader och höja priserna på till exempel el och vatten. Men det finns en ekonomisk plan för hur Saudiarabien ska ta sig ur oljeberoendet och bland annat lägga större vikt vid grön energi.

Vision 2030 heter den och den presenterades i våras av den unge vice-kronprinsen, 31-årige Mohamed Bin Salman, som också är son till kungen. Med sina omfattande reformplaner, har Bin Salman imponerat på många utländska besökare från Europa och USA. I honom har man sett ett slags början till palatsrevolution. Förhoppningar som delvis påminner om det hopp omvärlden en gång i tiden satte till Hafez el Assads son Bashar, Hosni Mubaraks son Gamal, Muammar Ghadaffis son Seif al Islam, som yngre och modernare reformivrare som skulle ändra riktningen på sina respektive länder.

Men trots att Vision 2030 förordar fler kvinnor på arbetsmarknaden, är det hittills bara prins Al Waleed bin Talal som öppet förordat kvinnlig bilkörning. När den unge vice kronprinsen, Mohamed Bin Salman presenterade planen i april, sa han att det saudiska samhället inte är redo för kvinnor bakom ratten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".