Medlemmar av den koreanska LO bär en avbild av Sydkoreas president Park Geun-Hye
Koreanska LO bär en avbild av Sydkoreas president Park Geun-Hye. Foto: Lee Jin-man

Sydkoreas president är villig att förhöras

Utredningsgrupp ska fortsätta undersöka anklagelserna
2:17 min

I Sydkorea har den korruptionsanklagade president Park Geun-hye i dag sagt sig vara villig att gå med på förhör av en speciell utredning. Men hennes konservativa parti motsätter sig fortfarande en snabb avgång.

Trots pågående strejker och demonstrationer försöker det styrande konservativa partiet Saenuri att vinna tid för Sydkoreas korruptionsanklagade president Park Geun-hye.

Presidenten meddelade i ett mycket kort tal i går att hon låter parlamentet avgöra när hon ska avgå. Hennes parti har nu meddelat att man behöver ett halvår för att förbereda nyval, och vill därför att den kritiserade presidenten stannar kvar till den sista april 2017. Men oppositionspartierna, som har stöd av hundratusentals strejkande och regelbundna massdemonstrationer, kräver att Park Geun-hye ska avgå genast.

Oppositionen tycktes ta ett litet steg framåt i dag då presidenten sade sig villig att låta sig förhöras av en speciell utredningsgrupp som ska fortsätta att undersöka anklagelserna om att hon och hennes vänner och närmaste medarbetare missbrukat presidentmakten för att få personligt inflytande och ekonomisk vinning.

Utredningsgruppens ledare, som utsågs i dag, lovade att göra en opolitisk granskning av korruptionsskandalen.

– Vi kommer att inrikta oss på att få reda på sanningen och kommer inte att ta hänsyn till enskilda personers status, sade korruptionsutredningens ledare Park Young-soo, som inom tre månader ska berätta för allmänheten vad som försiggått inom presidentens närmaste krets.

Redan på fredag den här veckan vill de tre största oppositionspartierna rösta i parlamentet om att ställa presidenten inför riksrätt. Om två tredjedelar av parlamentet röstar ja, suspenderas presidenten från sitt ämbete. För att vinna den omröstningen behöver oppositionen stöd från minst 18 ledamöter från presidentens eget parti.

Ett sådant stöd verkar mindre troligt eftersom presidentens konservativa parti tycks nu inriktat på att vinna tid innan ett nyval.

Det har länge spekulerats om att den avgående generalsekreteraren i FN, Ban Ki-moon, kan ställa upp i presidentvalet. Han har ett relativt starkt stöd bland konservativa i Sydkorea, men blir inte ledig från sitt FN-uppdrag förrän i januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".