Viltskylt Riksväg 23-34, Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
1 av 2
Riksväg 23-34 som går från Motala i norr till Mönsterås och Malmö i söder är en av de mer viltolycksdrabbade vägarna. Foto: Peter Weyde/Sveriges Radio.
Höstväg utan viltstängsel, Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
2 av 2
Det är under hösten som viltolyckorna är flest. I gryning som i skymning. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio.

Viltolyckor mot ny rekordnivå

"Ökningen större än väntat"
2:32 min

Antalet viltolyckor på de svenska vägarna når en ny rekordnivå i år.

I slutet av november passerade antalet polisrapporterade olyckor 48 700, vilket är 300 fler än under hela 2015 som var det mörkaste viltolycksåret någonsin uppmätt.

Och alltfler viltolyckor ökar samhällskostnaderna. Andreas Seiler är forskare i viltekologi på Sveriges Lantbruksuniversitetet, SLU.

– Ökningen har varit större än vad vi har kunnat förvänta oss, så vi kommer att se en högre och växande samhällskostnad för viltolyckorna.

Antalet viltolyckor på våra vägar kommer för första gången att passera 50 000 innan året är till ända. Det innebär drygt 137 viltolyckor. Varje dag.

Om några veckor släpps en ny rapport från SLU om vad viltolyckorna på vägarna uppskattas kosta samhället. Detta är helt nya siffror då gamla beräkningar bygger på uppskattningar av viltolyckor från 1970-talet.

Det här är kostnader för bland annat polisinsatser, fordonsskador, personskador och jaktvärdesförluster som har studerats under åren 2003 till 2012.

– För den period som vi har studerat så har vi räknat fram en medelkostnad per år som ligger på 2,6 miljarder kronor.

– Om vi räknar upp det på de olyckor som inträffar nu i år så skulle vi kunna uppskatta att kostnaderna skulle ligga på ungefär 2,9 miljarder kronor.

I genomsnitt omkommer fem personer varje år i viltolyckor på väg. Drygt 800 personer skadas, varav ett femtiotal svårt. Fjolåret var ett mörkt år med nio dödade enligt Transportstyrelsen. Men skadestatistiken för människor vid viltolyckor kan vara bedräglig menar Andreas Seiler.

- Vi har ett mörkertal när det gäller personskadeolyckorna. Och det är inte på grund av att vi inte känner till dem utan för att de inte har klassats som viltolyckor, utan som en annan typ av trafikolycka.

På utvalda vägsträckor i Värmland och Östergötland testas nu och fram till år 2018 nya varningssystem för såväl trafikanter som för viltstammen. Lars-Erik Nilsson är samordnare på Nationella Viltolycksrådet och han hoppas att ny teknik ska vända trenden med alltfler viltolyckor.

– Väldigt många olyckor inträffar på väldigt få vägar. Det finns vissa vägar eller vägsträckor som är oerhört olycksutsatta.

– Kan man då göra något på just de här vägsträckorna så är jag nog av den uppfattningen att då skulle det ha inverkan, en väldigt positiv inverkan på viltolycksutvecklingen.

Anpassade hastigheter på utsatta vägar kan vara ytterligare ett sätt att minska olyckorna. Men det kräver mer information till trafikanterna nu när olyckorna fortsätter att öka, liksom samhällskostnaderna.

– Det är verkligen inga småslantar och utifrån de här enorma kostnaderna som det innebär så kan man väl nästan litet fundera över om man inte skulle jobba än mer aktivt med förebyggande arbete.

– Alltså satsa mera pengar på att hitta möjliga metoder och åtgärder och genomföra dem, säger Lars-Erik Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".