Norges statsminister Erna Solberg anländer till Nordiska Rådets möte i Reykjavik. Foto: Jens Möller/ Sveriges Radio
Norges statsminister Erna Solberg ser ut att misslyckas med samtalen om regeringsbudget för 2017. Foto: Jens Möller/ Sveriges Radio

Norska budgetsamtalen har brutit samman

Norges statsminister: Det är ledsamt
2:02 min

Norge är mycket nära en regeringskris efter att ännu ett stödparti i dag hoppat av förhandlingarna om nästa års statsbudget. Sammanbrottet hänger ihop med högerregeringens krav om att göra det billigare att äga och köra bensin och dieselbilar i Norge.

Ledaren för Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, menar att regeringens förslag inte är klimatmässigt hållbart.

– De fossila bilarna går, med regeringens upplägg, med överskott. De tjänar pengar på det. Jag måste säga att det inte är förenligt med ett grönt skifte, det är inte hållbart på sikt.

Knut Arild Hareides parti beslutade idag att lämna de rekordtröga budgetförhandlingarna. Igår gjorde liberala Venstre samma sak, och därmed saknas just nu majoritet för regeringens budgetförslag när det ska upp för omröstning i Stortinget i början av nästa vecka.

Det som har fått förhandlingarna att krascha är framför allt minoritetsregeringens ultimatum om att ge norska bilägare sänkta avgifter och ökade pendlingsavdrag till ett värde av totalt motsvarande runt en miljard svenska kronor.

Statsminister Erna Solberg sa på en presskonferens idag att det är ledsamt att de två stödpartierna har lämnat förhandlingarna.

– Jag tycker att det är ledsamt att Krf och Venstre har valt att inte gå vidare i budgetförhandlingarna nu. Men det är fortsatt tid kvar innan Stortinget ska rösta om vår budget.

Statsministern har inte gett upp om att regeringen ska överleva den här krisen. Hon hoppas fortfarande kunna hitta en förhandlingslösning i sista sekunden. Om inte kan Erna Solberg tvingas ställa så kallad kabinettsfråga, där Stortinget genom att säga ja eller nej till budgeten också avgör om hon ska fortsätta som statsminister eller inte.

Men statsministern ville idag inte svara på vad hon ska göra om budgeten inte går igenom, nu är fokus på att hitta en lösning, säger hon.

– För närvarande är mitt fokus på en enda sak, och det är att finna en lösning på måndag. Sedan ska vi klara av att hantera alla de frågor som dyker upp efter det.

I Norge kan statsministern inte utlysa nyval vid en regeringskris. Nästa ordinarie val till Stortinget är i september 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".