Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förebyggande arbete mot hedersförtryck måste bli bättre

Publicerat måndag 5 december 2016 kl 12.48
"Stora brister i många av kommunerna"
(1:45 min)
Mikael Thörn, sakkunnig i det nationella kompetensteamet vid Länsstyrelsen i Östergötland, och en bild på en kvinna som misshandlas.
Det finns stora brister i många av kommunerna", säger Mikael Thörn, sakkunnig i det nationella kompetensteamet vid Länsstyrelsen i Östergötland. Foto: Claudio Bresciani/TT/

Det förebyggande arbetet kring hedersrelaterat våld och kontroll av flickor måste bli bättre. Det menar Nationella kompetensteamet vid Länsstyrelsen i Östergötland.

– Min familj säger att jag måste vara hemma klockan sex. Jag vill inte det, men min mamma och pappa är rädda om mig och är oroliga för att det ska hända något, säger Seror som går språkintroduktionsprogrammet på Angeredsgymnasiet.

Seror sitter och pratar med sina vänner utanför biblioteket efter att skolan är slut. Men klockan sex måste hon vara hemma. Ska hon ha en pojkvän måste det vara en kille som hon sedan också gifter sig med, förklarar hon. Hon är 18 år och har förståelse för sina föräldrars regler.

I Sverige ökar frågorna kring hedersrelaterat våld och kontroll av flickor. Samtalen till den nationella stödlinjen för hedersrelaterat våld och förtryck ökar stadigt, men kommunernas förebyggande arbete släpar efter, enligt Mikael Thörn, sakkunnig i det nationella kompetensteamet vid Länsstyrelsen i Östergötland.

– Jag skulle vilja säga att det finns stora brister i många av kommunerna. Man vet inte omfattningen, vilken kompetens man har och vilka åtgärder man ska vidta för att förebygga, synliggöra problematiken och vidta stöd och skydd för utsatta, säger han.

I socialtjänstlagens föreskrifter finns det krav på kommunerna att göra kartläggningar för att kunna utvärdera insatser och bedöma behovet. Trots det har varken Stockholm, Göteborg eller Malmö någon aktuell bild av situationen kring hedersvåld.

Först nästa år kommer städerna komma igång med en förhoppningsvis gemensam översyn. Resultatet kommer göra arbetet effektivare medger Marina Johansson socialdemokratiskt kommunalråd i Göteborg.

– Mycket har gjorts men en kartläggning hade kanske bidraget till att vi hade haft mer av samordningsfunktionen på plats. Men då tänker jag att bättre sent än aldrig, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".