Saudiarabiens oljeminister Ali Ibrahim Naimi, Irans oljeminister Bijan Namdar Zangeneh, Nigerias oljeminister Diezani Alison-Maduek och Iraks oljeminister Adil Abd Al-Mahdi.
Saudiarabiens oljeminister Ali Ibrahim Naimi, Irans oljeminister Bijan Namdar Zangeneh, Nigerias oljeminister Diezani Alison-Maduek och Iraks oljeminister Adil Abd Al-Mahdi. Foto: TT

Oljan upp på beslut från Wien

Vad innebär detta?
30 min

De oljeproducerande länderna i Opec-kartellen har vid ett möte i Wien kommit överens om att skära ned på oljeproduktionen, det uppger källor inom Opec för flera nyhetsbyråer.

Ekonomireporter Kristian Åström, vad innebär detta?

– Det betyder att OPEC har lyckats med något som de flesta experter bara för någon dag sedan såg som mindre sannolikt. Sedan återstår att se vad det innebär i detalj. Förhoppningsvis får vi reda på vem som ska minska i sin produktion vid 16-tiden då OPEC ska hålla en presskonferens. Men om produktionen minskar med över en miljon fat, kommer priset att gå upp, för det motsvarar en stor del av det överskott som finns i dag på marknaden.

Varför såg så många det som osannolikt med en uppgörelse?

– Iran och Saudiarabien är varandras fiender, de står på olika sidor i två krig, Syrien och Yemen. Dessutom, även om de nu nått en överenskommelse, är frågan om länderna sedan följer kvoterna. Det finns en historik av svikna löften inom OPEC.

Vilken betydelse har ett högre oljepris?

– För de oljeproducerande länderna innebär ett högre pris att deras ekonomi förbättras. OPEC-länderna lever på sin olja. I dag har flera av dem stora underskott i statsbudgeten. Antingen måste de täcka underskotten med fonderade medel, eller om de saknar en ekonomisk buffert låna eller skära ned i utgifterna. Det senare riskerar att skapa social oro. Värst drabbade är Nigeria och Venezuela, som står inför både en politisk och ekonomisk kris. Men jag tror att man ska tillägga, att om oljepriset går upp med 20 procent, så är det ändå inte tillräckligt för att få ekonomin att gå ihop för flera av medlemmarna.

Ett högre oljepris, hur påverkar det Sverige?

– Bensin och diesel blir något dyrare vid pumpen. Men eftersom nästan 80 procent av priset består av skatter, så rör sig inte bensinpriset i direkt relation till priset på olja. Dessutom handlas oljan i dollar och svenska kronan har försvagats kraftigt mot dollarn, så vi i Sverige har inte fått full utdelning på den kraftiga nedgången som skett de senaste två åren.  

Ett högre oljepris påverkar också inflationen, vilket gläder Riksbanken. Ett högre pris leder till högre inflation och högre inflation påverkar räntorna.

Slutligen påverkas svenska exportföretag inom verkstadsindustrin, som kan hoppas på en återhämtning i investeringar i energisektorn.

Mer om Ekonomi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".