SVT:s Julkalender från 1967 - Teskedsgumman. Birgitta Andersson som Teskedsgumman och Carl-Gustav Lindstedt.
SVT:s Julkalender från 1967 - Teskedsgumman. Birgitta Andersson som Teskedsgumman och Carl-Gustav Lindstedt. Foto: TT.

Etnolog: Julkalendern skapar trygghet

"Det blir som en slags ordning i världen"
2:18 min

I morgon startar en av våra främsta traditioner i jultider, nämligen julkalendrarna i radio och i TV.

Traditionen med en adventskalender, som det först kallades, började egentligen 1957, då barn i radion fick berätta om dina tankar kring julen. Senare utvecklades julkalendern till en berättelse och 1960 började det sändas också i tv.

– Det spelar en stor roll för alla sådana här traditoner. Det här att det blir en upprepning blir nästan ett löfte om att det här kommer fortsätta. Det här blir ju, om inte en trygghet i känslomässig mening, så i alla fall en sorts ordning i världen, säger Jonas Engman, etnolog på Nordiska Museet.

Teskedsgumman är en av de absolut populäraste julkalendrarna både i radio och i tv, och den har flera gånger gått i repris. Men det är inte alla julkalendrar som uppskattas av alla. Flera år har människor hört av sig och kritiserat valet. Inte minst när det handlat om övernaturliga saker.

– Det är som mycket annat, det är svårt att veta vad som väcker starka känslor ibland. Julkalendern kan te sig oskyldig, men det är också en illustration på att vi omformulerar olika ideologiska ställningstaganden, vad som är bra och dåligt i världen.

– Det som poppar upp är Teskedsgumman. Herkules Jonssons storverk vill jag minnas var väldigt bra också, säger Niklas Eneblom.

Vad var det som gjorde dem så bra att du minns dom?

– Man var barn och det fanns inget annat att titta på, så man tyckte allt var bra. Och så var det riktat till barn.

Julkalendrarna är gjorda för barn och har oftast barn i huvudrollerna, vilket kan spegla lite av vårt samhälle:

– Barn för oss är väldigt viktiga, och vi tillskriver barn väldigt stor betydelse för framtiden. Barnens roll är inte så sällan att de räddar en situation, eller börjar från ingenting och sedan gör en förändringresa och slutar som hjälte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".