MS-sjuka Cicki Malmgren får assistans av sin dotter.
1 av 2
Cicki Storm Malmgren har MS och Cickis dotter Sanna är en av hennes assistenter i vardagen. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio
Monica Svanholm, områdeschef Försäkringskassan.
2 av 2
Ta kontakt med din handläggare, uppmanar Monica Svanholm, områdeschef på Försäkringskassan. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.

Funktionshindrade oroas för begränsad assistans

"Jag förstår inte vad de håller på med"
2:13 min

Försäkringskassan tillämpar hårdare praxis för den som är berättigad till statlig assistans. Det har därför blivit svårare att få assistansen.

I morgon kommer handikapprörelsen genomföra manifestationer över hela landet med syfte att värna assistansersättningen.

Den här förändringen kring assistansen oroar många funktionshindrade, däribland Cicki Storm Malmgren som har den neurologiska sjukdomen MS.

– Det är just indragning av timmar, folk är så rädda för att visa sig för Försäkringskassan. Varför ska vi behöva vara… varför ska vi behöva leva på det viset?, säger Cicki Storm Malmgren.

Cicki Storm Malmgren har haft den neurologiska sjukdomen MS sedan hon var 16 år och hon behöver hjälp med det mesta som att klä på sig, tvätta sig, tillaga och äta mat. Därför har hon assistans 17 timmar varje dygn och hon är också orolig för att bli av med den.

– Har man ett gravt funktionshinder, så måste väl det räcka?  Man känner sig så kränkt, säger Cicki Storm Malmgren. 

Sista året har Försäkringskassan ändrat sin praxis efter domar i Högsta förvaltningsdomstolen vilket har gjort att det blivit svårare att få assistans för vissa grupper.

Lise Lidbäck, ordförande för Neuroförbundet har sett att runt 300 personer förlorat sin assistans i år helt eller delvis och hon tror att det snart kommer att bli ännu fler fall:

 – Jag märker att det är en ökad rädsla, en ökad osäkerhet, jag kommer i kontakt med många, många fler i dag som uppger att de är rädda för att förlora sin assistans eller att de faktiskt de facto har gjort det utan att deras behov har förändrats. De kan förlora timmar eller hela sina assistans.

– Deras sjukdom kan vara oförändrad eller till och med sämre men domstolspraxis gör att man gör bedömningarna annorlunda, säger Lise Lidbäck.

På Försäkringskassans huvudkontor i Stockholm arbetar Monica Svanholm som områdeschef och ansvarig för frågan:

– Det har gjort det kanske svårare att komma upp i den statliga assistansen, säger Monica Svanholm. 

Det finns de som jag har talat med som egentligen har blivit sämre i sin sjukdomsbild men som inte vågar ta kontakt med F-kassan och säga att de skulle behöva fler antal timmar, för att de är rädda att förlora de timmarna de har, vad säger du till dem?

– Man har ju en personlig handläggare från F-kassan och ett gott råd från mig är att man har kontakt med sin handläggare, också under mellantiden de kan tala om det kommer ny praxis och hur det ska påverka. Så jag vill inte att man ska känna sig orolig och bli av med timmar, säger Monica Svanholm.

Hon fortsätter:

– De allra, allra flesta får fler timmar vid en omprövning, säger Monica Svanholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".