Läggesta.
1 av 3
Läggesta pekas ut som en tänkbar ort där det skulle kunna byggas stad. Foto: Stefan Hesserud Persson / Sveriges radio
Göran Cars.
2 av 3
Göran Cars. Foto: Stefan Hesserud Persson / Sveriges radio
Pia Elfstrand.
3 av 3
Pia Elfstrand bor utanför Läggesta. Foto: Stefan Hesserud Persson / Sveriges radio

Sverige kan få nya städer

Flera kommuner har anmält intresse
2:24 min

Den här veckan inleder regeringens samordnare sitt arbete med att hitta lämpliga platser runtom i landet, där det med statligt stöd skulle kunna byggas nya städer.

Det har redan kommit in intresseanmälningar från södra och mellersta Sverige, säger regeringens samordnare, miljöpartisten Johan Edstav.

– Det är några stycken som hört av sig och gärna vill lägga fram sina planer på hur de vill växa och utveckla sina kommuner.

Boverket räknar i sin senaste prognos med att det fram till år 2025 behöver byggas 710 000 nya bostäder i Sverige.
En av lösningarna regeringen utreder kan alltså vara att bygga helt nya städer, med 10 000 bostäder och uppåt, i anslutning till våra storstadsregioner.

Men att bygga från grunden jämfört med att förtäta befintliga orter skulle bli dyrt, säger Göran Cars, samhällsbyggnadsprofessor vid KTH. Notan för att flytta centrala Kiruna med sina 20 000 invånare, ett arbete Göran Cars deltar i, landar på uppemot 25 miljarder kronor.

– Förtätning är det klart bästa alternativet på platser som inte är hemskt befolkade och täta. Ska du bygga en ny stad måste du förstå att det kräver stora investeringar, och det måste också finnas ett tillräckligt befolkningsunderlag för att bära kostnaderna. Annars gör du ett jättemisstag, säger han.

Däremot tror han att nya städer är nödvändigt i våra storstadsregioner.

– Det har funnits en tendens att bara förtäta i våra storstadsregioner. Jag tror att vi nått en gräns där vi försämrar de miljöer vi förtätar. Samtidigt finns en tillväxt och ett bostadsbehov i våra storstadsregioner som är så stort att det utan tvekan skulle kunna bära ytterligare några stadsbildningar, säger Göran Cars.

En tänkbar ort som pekats ut är sörmländska Läggesta, idag en ödslig tågstation mellan Strängnäs och Nykvarn. Pendlaren Pia Elfstrand, som bor några kilometer från stationen, säger så här om tanken på 10 000 nya bostäder runt knuten.

– Inflyttning, varför inte? Det ger ju bättre infrastruktur med tätare mellan tågen och kanske en vårdcentral här. Men 10 000 låter jättemycket. Vi vill ändå ha den här lantliga miljön vi valt att bo i, säger hon.

Regeringens samordnare Johan Edstav säger att förtätning av städer är ett alternativ han kommer att titta på, men att det ur ett stadsplaneringsperspektiv finns fördelar med att bygga städer från grunden.

– Utifrån den kunskap som finns idag och de utmaningar som finns för ett hållbart leverne framöver vore det väldigt intressant att hitta en lokalisering för att bygga en tätort från grunden.

Är det här realistiskt?

– Ja, vi måste absolut försöka. Vi måste finna lösningar för att bygga fler bostäder i Sverige och möta den efterfrågan som finns, säger Johan Edstav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".