Bedrägeri på regeringskansliet

En tjänsteman på regeringskansliet har anmälts till åklagare, misstänkt för att ha vilselett regeringen så att de beviljat 875 000 kronor till jämställdhetsprojekt som inte genomförts.

Statssekreterare Lars Danielsson på statsrådsberedningen är övertygad om att det rör sig om ett bedrägeri.

– Det är så pass mycket oklarheter att vi måste lämna det här till åklagare så vi får en ordentlig polisutredning. men tyvärr pekar allt mot ett tjänstefel och ett bedrägeri, säger Lars Danielsson.

Felaktiga uppgifter
Tjänstemannen misstänks för att mellan februari 2004 och juni i år ha lämnat felaktiga uppgifter till regeringen och arvsfondsdelegationen när han handlagt ansökningar om jämställdhetsprojekt.

Tjänstemannen ska dessutom ha handlagt ansökningar från en organisation som han själv varit aktiv i och därmed varit jävig och begått tjänstefel.

Tjänstemannens handlande har lett till att fyra jämställdhetsprojekt beviljats bidrag på 875 000 kronor. Enligt statssekreterare Lars Danielsson har 700 000 kronor betalats ut.

Men ingen redovisning har skett och Lars Danielsson tycker att det finns skäl att misstänka att pengarna inte har gått till de projekt de var avsedda för.

Väntar på polisutredning
Ärendet har utretts av regeringskansliets personalansvarsnämnd som beslutade att göra anmälan. Nu väntar den på vad polis- och internutredningarna ska visa innan den beslutar om tjänstemannen ska avskedas.

Enligt Lars Danielsson tycker att avslöjandet av tjänstemannen visar att den kontroll som finns ändå fungerar. Men han är också öppen för förändringar:

– Det här systemet bygger på att man i efterhand redovisar vad man gör. Det första redovisningstillfället i det här fallet skulle ha ägt rum den första juni i år. De tittar nu på om det finns någon anledning till att ha stora kontroller i förväg, säger statssekreterare Lars Danielsson.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".