Resenärer flygplan
Skatten ska ge staten 1,8 miljarder kronor netto per år, enligt utredningen. Foto: TT

Flygskatt: 430 kronor för långresor

Finansministern: Klimatmässigt det farligaste transportsättet
1:48 min

Det ska kosta mer att flyga. Målet är att minska klimatutsläppen. Det föreslår en ny utredning.

– Flyget är det klimatmässigt farligaste transportslaget samtidigt som det har en stor skattefördel eftersom det inte betalar några miljöskatter, säger finansminister Magdalena Andersson till Ekot.

Här är de förslag som den särskilda utredaren Gabriella Loman överlämnade till regeringen i dag:

  • En ny skatt på 80 kronor för resor inom Europa.
  • En ny skatt på 430 kronor för resor till andra kontinenter,
  • En ny skatt på 280 kronor för resor till platser som ligger helt eller delvis utanför Europa och som ligger högst 600 mil från Arlanda.

Skatten på 280 kronor skulle till exempel kunna gälla för resor till Istanbul som ligger drygt 210 mil från Stockholm och som ligger delvis i Europa och delvis i Asien.

Enligt förslaget ska den nya flygskatten börja gälla om drygt ett år, den 1 januari 2018.

Dagens utredningsförslag ligger ganska nära det som Miljöpartiet tidigare har föreslagit: 110 kronor på en resa inom EU och 270 kronor för resor utanför unionen.

Skatten ska ge staten 1,8 miljarder kronor netto per år, enligt utredningen.

Men frågan är om regeringen får igenom flygskatten. Partierna i den borgerliga Alliansen, liksom Sverigedemokraterna, är emot skatten. Kritikerna anser att skatten slår mot företagen och jobben, framför allt utanför landet mest tättbefolkade områden.

– Jag tar oron i Norrland på allvar. Nu får vi se vad remissinstanserna tycker, säger Magdalena Andersson.

Centerpartiet planerar nu för att agera i riksdagens trafikutskott för att stoppa flygskatten. Tanken är i stället att regeringen ska tvingas söka internationella lösningar så att flyget i Sverige inte får sämre villkor än flyget i andra länder. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".