Barbaros Laylani, under den aktuella en manifestationen i Stockholm
1 av 2
Barbaros Laylani, under den aktuella en manifestationen i Stockholm. Foto: Skämrdump från Youtube
Bild på Stockholms tingsrätt
2 av 2
Stockholms tingsrätt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Barbaros Leylani inför rätta för hets mot folkgrupp

Åklagaren yrkade på villkorlig dom och böter
1:44 min

Rättegången gällde de dödshot som Barbaros Leylani, då vice ordförande för Turkiska Riksförbundet, riktat mot armenier vid en manifestation i Stockholm.

Åklagaren Olof Vrethammar yrkade på att Leylani ska dömas till villkorlig dom och dagsböter.

– Det har varit ett väldigt hotfullt budskap. Det har spritts till en stor krets. Och det har varit ägnat att få en stor uppmärksamhet det här, säger Olof Vrethammar.

Det var i ett tal som Barbaros Leylani höll på Sergels torg i Stockholm som han gjorde sina hotfulla uttalanden. "Död åt de armeniska hundarna. Död! Död!", utropade han under manifestationen i april.

Talet ledde till att Barbaros Leylani fick avgå som vice ordförande från Turkiska Riksförbundet. Strax efteråt avslöjades det också att dåvarande bostadsministern Mehmet Kaplan varit på samma middag som, inte bara Leylani, utan också som ledaren för turkiska högerextrema Grå vargarna i Sverige. Det i sin tur var ett av skälen till att Kaplan avgick några dagar senare.

Barbaros Leylani själv bad om ursäkt för sina uttalanden, en ursäkt som han upprepade i Stockholms tingsrätt idag, i en rättegång som han deltog i via videolänk.

Men tidigare ordföranden för Armeniska Riksförbundet Garlen Mansourian, som satt med vid rättegången, har svårt att godta ursäkten.

– Om man tittar på klippen så ber han svenska folket om ursäkt, men det är inte svenska folket han hotat. Det är armenier som han har hotat, säger Garlen Mansourian. 

Försvarsadvokten Ismo Salmi menar att Leylanis uttalanden syftade på de, som han säger, "armeniska terrorister" som krigar mot Azerbajdjan, inte på armenierna som folkgrupp. Därför bör inte heller Leylani dömas, säger han:

– Då ska han frikännas, säger advokten Ismo Salmi.

Dom faller inom två veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".