Bilden visar Katrin Skatt Gåvertsson, ordförande för akademikerförbundet SSR i Malmö stad. Hon står framför en dörr på fackets expedition. Det är klistermärken på dörren. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Polisens begäran är olustig, tycker fackombudet Katrin Skatt Gåvertsson. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

Socialsekreterare oroas över att adresser till gömda lämnas ut

Fackordförande: Orolig att utsatta inte vågar söka hjälp
1:49 min

Malmö stad har lämnat ut adresser till polisen till personer som håller sig gömda, undan avvisning. Polisen kommer att begära ut hundratals adresser.

Mellan 12 000 och 13 000 personer är just nu efterlysta i Sverige för att de inte har rätt att vistas i landet. De har fått avslag på sin asylansökan i alla instanser, men håller sig gömda undan ett avvisningsbeslut. 

Av dem antas 2 200 finnas i polisens region Syd. Där har gränspolisen nu börjat begära att kommunerna ska lämna ut deras adresser. Uppgifterna finns hos kommunerna om personerna har fått socialhjälp, vilket de enligt socialtjänstlagen kan ha rätt till. De första frågorna har ställts till Malmö stad.

– Man tycker så klart att det är olustigt att socialtjänsten ska lämna ut de här uppgifterna. Det har ju stått i lagen ett tag, men det har inte varit något som har begärts, säger Katrin Skatt Gåvertsson, ordförande för akademikerförbundet SSR i Malmö stad, som är socialsekreterarnas fackliga organisation.

– Samtidigt måste man följa den lagstiftning som finns. Jag tror att man är orolig för att det här är utsatta människor som då inte kommer att våga söka den hjälp de behöver av socialtjänsten. 

Malmö stad informerar inte de personer vars kontaktuppgifter man har lämnat ut, men den som ringer och frågar får besked. Katrin Skatt Gåvertsson tror att de som gömmer sig i Malmö nu försöker hitta nya bostäder.

– Det skulle jag gissa att man gör. Om man har den möjligheten, säger hon.

Hittills har gränspolisen frågat Malmö stad om 200 personer. Av dem hade kommunen kontaktuppgifter till nio familjer, totalt 32 personer. En av familjerna avvisas till Bosnien i dag.

– Det är en man och fru och två barn som har varit efterlysta i snart ett års tid. De har fått avslag i alla instanser, ärendet ska verkställas enligt de regelverk som finns, säger Michael Mattsson, chef för gränspolisen i Region Syd. 

Polisen kommer att skicka nya listor med omkring 600 namn till Malmö stad och även kontakta andra kommuner i Region Syd, det vill säga i Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".