Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson
Etableringsminister Ylva Johansson (S). Foto: Claudio Bresciani/TT

Lättnader för kommunernas flyktingmottagande

Blandade reaktioner på regeringens förslag
2:00 min

Regeringen sänker målet för hur många nyanlända som kommunerna ska ta emot nästa år. Dessutom får kommunerna längre tid på sig att ordna bostäder för de anvisade.

– Vi har haft en dialog med Sveriges kommuner och landsting om att underlätta för kommunerna i den svåra situationen som är med bostadsbrist i kommuner under så många år och ett rekordstort mottagande, säger etableringsminister Ylva Johansson.

Regeringen reagerar nu på de rop på hjälp som har kommit från många kommuner som inte klarar anvisningslagens krav på hur många nyanlända de ska ta emot.

Tidigare var det sagt att kommunerna nästa år ska ta emot drygt 30.000 nyanlända. Den siffran kommer nu att sänkas, berättade Ylva Johansson på en presskonferens idag.

En annan åtgärd gäller de så kallade egenbosatta, den stora gruppen som inte ingår i anvisningslagen och som flyttar till en kommun på egen hand. De ska inte räknas in i kvoten, så som en del kommuner har krävt, men de ska väga tyngre när myndigheterna tar fram kvoterna.

Det kan innebära att kommuner med många egenbosatta får sänkt kvot eller till och med kan slippa lagens krav på mottagande. Däremot kan kommuner dit få flyttar på egen hand, till exempel Täby, få högre kvoter än vad de har idag.

En tredje åtgärd är att den tidsfrist kommuner har för att ta emot en nyanländ förlängs tillfälligt från två till fyra månader. Det gäller anvisningsbeslut som tas i år.

Ylva Johansson säger att trycket är hårt på kommunerna just nu men att lagen ska följas. I år handlar det om att de ska ta emot nästan 22.000 personer som har fått uppehållstillstånd. Så som Ekot har berättat tidigare har hittills bara 6 av 10 fått plats i en kommun.

Johansson vill vänta ett tag till innan det blir tal om sanktioner för de kommuner som inte uppfyller kvoterna.

– Jag vill inte ha en situation med sanktioner som gör at man tror att man kan köpa sig fri och betala istället för att ta emot, säger ministern. 

För att införa sanktioner måste regeringen få stöd i riksdagen. Sannolikt kommer den då att vädja om Centerpartiets röster. Vill ni ha våra röster så måste ni göra mer, säger integrationspolitiska talespersonen Johanna Jönsson.

– Det som regeringen hittills har kommit med räcker inte, säger hon.

Moderaterna avvisar förslaget om sanktioner och partiets talesperson Elisabeth Svantesson är också kritisk till de övriga förslagen som regeringen la fram idag.

– Det visar att Ylva Johansson inte förstår det verkliga problemet. Hon verkar tro att problemet är kommuners ovilja när det faktiskt handlar om bostadsbrist. Om det sa hon väldigt lite och regeringen gör ju ingenting för att förenkla för kommunerna, säger Svantesson 

Sveriges kommuner och landsting SKL:s reaktion är blandad.

– Man har gått oss till mötes bland annat när det gäller att nyanlända kan vara längre tid i ett anläggningsboende, men det krävs mer när det gäller att ordna bostäder och ta hänsyn till de olika önskemål som finns, säger ordföranden, socialdemokraten Lena Micko.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".