"Nobody in their right mind comes to Helsinki in November".
1 av 3
"Nobody in their right mind comes to Helsinki in November". Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio.
Trängsel framför scen när framgångsrika Teknikjättarna Spotify, Skype och Supercell berättar om misslyckanden på vägen.
2 av 3
Trängsel framför scen när framgångsrika Teknikjättarna Spotify, Skype och Supercell berättar om misslyckanden på vägen. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio.
Startupmässan Slush är ett ideellt drivet evenemang. På bilden volontärerna Aleksi Romakkaniemi och Max Pettonen.
3 av 3
Startupmässan Slush är ett ideellt drivet evenemang. På bilden volontärerna Aleksi Romakkaniemi och Max Pettonen. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio.

Nionde upplagan av Slush inleddes i Helsingfors

I år deltog mer än 17 000 personer
3:09 min

Misslyckandet som vägen till framgång. Det är en av deviserna när den nionde upplagan av Slush inleddes i dag.

Startupmässan i Helsingfors som vuxit sig till den största i sitt slag i Europa. I år deltar mer än 17 000 personer från hela världen som hoppas på att möta rätt investerare.

Här uppmuntras stor öppenhet också med dåliga beslut som fattats under resans gång. Vår korrespondent rapporterar från ett av få affärsevenemang som sjunger misslyckandets lov.

Flera tusen åhörare trängs andäktigt framför den stora scenen inne på Mässcentrum i norra Helsingfors. Där uppe under strålkastarna sitter grundarna till några av världens mest framgångsrika tekniktjänster, som också råkar vara nordiska: Musikstreamaren Spotify, IP-telefonijätten Skype och så spelutvecklaren Supercell.

De samtalar lugnt under rubriken How we failed our way to success - Så misslyckades vi oss fram till succén. Det är ett koncept som Slush har odlat sedan starten för nio år sedan, då evenemanget bara hade en bråkdel av de skaror deltagare som nu strömmar hit och nätverkar, i dämpad belysning men med desto fler skyltar som blinkar i olika färger och visar vägen till demo-bås för virtuella "entreprenörsstäder" eller "Speakers studio" där företagare och innovatörer håller frågestund under mer avslappnade former.

Att våga stå för det som gått dåligt för att visa hur det lett vidare till där man är idag, är något som grundarna av Slush, i dag en av de största internationella teknik-startupmässorna, ser som bärande för hela klimatet här.

– Lär dig, glöm och fortsätt. Jag tycker att det är väldigt viktigt. Man lär sig ju alltid av att göra saker, men allra mest lär man sig av att misslyckas. Det är inget att vara rädd för. Man måste bara våga göra det, säger Peter Westerbacka, även känd som skapare till spelsuccén Angry Birds.

Från scenerna hörs lärdomar om misstag som att sätta för fyrkantiga ramar för kreativt drivna spelutvecklare, eller dumheten i att växa fort, men samtidigt snåla med tråkiga byråkratiska saker som en att inrätta en personalavdelning. Om medarbetarna aldrig får betalt på rätt dag, söker de sig någonstans där de får det.

Berättelserna om tidigare misstag och misslyckanden är också något som faktiskt kan locka investerare, eftersom det ofta betyder att det var någon annan än den aktuella investeraren själv som fick betala notan för barnsjukdomarna.

Kanske är det inte heller bara en slump att det just var en yngre generation finländare som började predika misslyckandets succé på den numera världsberömda tech-hipstermässan Slush, i sig ett helt ideellt drivet evenemang. Det är en ny, öppnare och mer tillåtande företagskultur som till slut kommer att rädda Finland från de långvariga ekonomiska problemen, tror Peter Westerbacka.

– Vi har våra fackförbund och industriorganisationer som bägge är gamla och låsta i sina positioner. Vi måste bara vänta tills de försvinner och en ny generation fixar det här. I Finland har vi fantastisk utbildning och ett utbildat folk. Det finns inga skäl till att vi inte skulle kunna klara oss mycket bättre än vi gör i dag, säger han.

Mer om Ekonomi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".