De nya en-, två- och femkronorsmynten
Svag krona kan skada industrin. Foto: Joel Westerholm

Svag krona kan skada svensk industri

Det blir ett brutalt uppvaknande
1:46 min

Den svenska kronan har ju försvagats rejält den senaste tiden. Och en svag krona brukar man ju säga gynnar de svenska exportföretagen. Men det är en sanning med modifikation, säger ekonomer till Ekot.

En av dessa är Robert Bergqvist, chefsekonom på banken SEB, som anser att på längre sikt kan det vara skadligt för industrin.

– Jag är rädd att kronsvagheten nu skapar fler problem för Sverige. Vi har en situation där vi minskar omvandlingstrycket för svensk industri. Vi hamnar bakom den här svaga kronan och skyddar oss mot resten av världen. Förr eller senare kommer kronan att stärkas och om vi då har tappat konkurrenskraft så kommer det att bli ett ganska brutalt uppvaknande för svensk industri.

Den svaga kronan kan få svenska exportföretag att slå sig till ro lite grann och inte hela tiden tvingas förbättra produkter och vässa produktionsmetoder. Man säljer ju ändå när en svag krona tillåter företagen att hålla lägre priser jämfört med utländska konkurrenter som har en annan starkare valuta. En som håller med om analysen är professorn i nationalekonomi i Lund Lars Jonung och han vill gärna se att kronan stärks.

– Vi blir rikare jämfört med omvärlden och svenska företag kommer att få en hårdare konkurrenssituation. Men det har de klarat av tidigare. Och dagens konkurrenssituation med en väldigt låg svensk växelkurs, den är på sikt inte sund. Jag är mycket tveksam till att vi ska fortsätta delta i den här internationella devalveringsvågen. Det är inte så vi ska bli rika.

Inte heller Teknikföretagens chefsekonom Anders Rune är förtjust i den senaste tidens mycket låga kronkurs

– Det är visserligen lättare att exportera men jag vill varna för en utveckling där den svenska kronan kastas kraftfullt fram och tillbaka och just nu då kraftfullt nedåt. Det skadar förtroendet för Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".