Kaliber
Grepptekniken som kritiseras. Foto: Illustration: Giuseppe Cristiano

Kritiserad greppteknik inget för Frontex

Använder inte teknik som påverkar andning
1:18 min

Den kritiserade greppteknik som Kriminalvården använder vid utvisningar får inte användas vid utvisningsresor som samordnas av EU:s organ för gräns- och kustbevakning Frontex.

I måndags kunde P1-programmet Kaliber avslöja att tekniken döms ut av experter och bidrog till att en man dog vid en utvisning 2015. Izabella Cooper är talesperson från Frontex och säger att tekniken inte är tillåten vid resor som är samordnade av Frontex.

Frontex använder inga tekniker som påverkar människors möjligheter att andas, enligt Izabella Cooper.

Frontex, EU:s gräns- och kustbevakning, kan samordna och betala för utvisningsresor från EU. 2015 genomfördes 66 gemensamma Frontexresor, en liten del av de utvisningar som görs från EU, de allra flesta utvisningar sköterna länderna i dag på egen hand.

Den kritiserade grepptekniken som Kaliber kunde berätta om i måndags innebär att man trycker en sittande person snett framåt och Kriminalvården säger att de ska se över sina tekniker men att de än så länge gör så här eftersom de inte hittat någon säkrare teknik.

Men Frontex erbjuder bland annat utbildningar för de deltagande länderna där säkra grepptekniker visas.

Efter att ha sett bilder från de rekonstruktionsfilmer som gjordes efter en man dog vid en utvisning från Sverige 2015, så säger Izabella Cooper, talesperson på Frontex, att den teknik som Kriminalvården kan använda vid utvisningar inte lärs ut av dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".