Split polis Twitter
Foto: TT

Twitter-polis backar inte

"Det var ett skämt och inget annat"
10 min

Ett uppmärksammat Twitter-inlägg från Södermalmspolisen i Stockholm har fått starka reaktioner.

Inlägget rör en påhittad ”lättkränkthetsrapport” som fått kritiker att ifrågasätta om personer som anmäler brott till polisen tas på allvar.

Inlägget som postades på det populära Twitter-kontot YB_Sodermalm har nu tagits ned. En bild av en fejkad anmälningsblankett med överskriften ”Lättkränkthetsrapport” beskrivs som ”Det nya tillägget i vårt anmälningssystem”.

På blanketten uppmanas anmälaren att svara på frågor om det krävdes ”en servett för att torka tårarna” och om personen är ”en liten bitch” eller ”idiot”.

– Det var ett skämt och inget annat. Ett ganska roligt dokument, säger Johan Säfström, yttre befäl vid Södermalmspolisen, som publicerade inlägget.

Twitter-kontot som Johan Säfström är med och driver har cirka 100 000 följare och har fått mycket beröm för sitt sätt att vara närvarande på sociala medier. Inlägget i går togs bort efter en ursäkt men Säfström backar inte från själva inlägget.

– Ångrar sig skulle jag inte påstå att vi gör. Vi tog bort det för att vi ville ha lite lugn och ro till slut, säger Johan Säfström.

Kommentaren får Eric Rosén, chefredaktör för vänstersajten Politism att reagera.

– Jag tycker att det är intressant att Johan Säfström nu är så lite ångerfull att han egentligen inte ångrar sig alls, och att han tyckte att det var rätt kul, säger Rosén.

Får man inte skämta som polis?

– Det är klart att man får skämta som polis, men man måste vara väldigt noga med vad man uttrycker som myndighetrepresentant. I det här fallet så handlar det just om att man driver med någonting som är en del av verksamheten. Det handlar om anmälningar och det handlar om att man upplever att man utsatts för ett brott. Det tycker jag är väldigt olämpligt att skämta om.

Som en reaktion på inlägget har det ifrågasatts hur polisen bemöter personer som utsatts för brott, och om brottsutsattas anmälningar tas på allvar. Men den oron anser Johan Säfström som publicerade inlägget vara obefogad.

– Det är ingen som ska vara orolig för att vi inte ser att folk blir utsatta för brott. Det kan vi aldrig tappa och risken för det är väldigt liten att vi inte skulle ta folk på allvar när man har blivit utsatt för ett brott, säger Johan Säfström, yttre befäl vid Södermalmspolisen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".