Kristian Åström och iranskt oljeraffenanderi
Foto: AP. Sveriges Radio.

Marknaden reagerar kraftigt på OPEC

Söker samarbete med medlemmar utanför kartellen
1:36 min

Oljepriserna fortsätter att stiga. Långräntorna på amerikanska statspapper upp. Ekots Kristian Åström analyserar.

Aktier relaterade till energisektorn har under natten gått upp på de asiatiska marknaderna. Reaktionerna i Asien följer därmed samma mönster som reaktionerna på börserna i USA och Europa.

Oljepriset har under natten och nu på morgonen fortsatt upp efter gårdagens kraftiga uppgång i samband med OPECs oväntade uppgörelse: produktionen ska minska med 1,2 miljoner fat per dag, med start i januari.

Långräntorna på amerikanska statspapper har också fortsatt upp, vilket tyder på förväntningar om att ett högre oljepris spär på inflationsförväntningar som Donald Trump redan väckt med sina utlovade satsningar på infrastruktur. Marknaden räknar alltså med att oljepriset fortsätter upp, trots att det finns många frågetecken kring OPECs plan.

Det är svårt att kontrollera hur mycket olja som verkligen produceras. I en del länder är det en stor skillnad mellan vad stat och myndigheter uppger och vad oberoende observatörer uppskattar. Dessutom ger uppgörelsen utrymme för länder som Nigeria och Libyen att öka sin produktion.

Nytt är att OPEC söker samarbete med medlemmar utanför kartellen. Ryssland har sagt att de ska minska sin produktion med 300 000 fat. Dessutom ska ett antal länder utanför OPEC bidra med ytterligare 300 000 fat. En överenskommelse ska ske vid en konferens i Doha den 9e december, enligt OPECs generalsekreterare. Men avgörande för världsmarknadspriset och det överskott som i dag finns på olja, är vad som händer i USA.

Att döma av marknadsreaktionerna förväntas oljebolagen med stöd av ett högre pris, åter öppna kranarna på skifferfälten. Sedan produktionstoppen i fjol, har utvinningen minskat med en miljon fat per dag. Men den nya tekniken med hydraulisk spräckning är mer flexibel och går att anpassa snabbare till efterfrågan, än konventionell horisontell borrning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".