Känslor under de tysta minuterna.

Ett tyst Europa hedrar terroroffren

Runt om i Europa hölls på torsdagen två tysta minuter för att hedra de 53 människor som dödades i bombattentaten i London för en vecka sedan. Samtidigt fortsätter polisen att söka igenom hus i Leeds som flera av de misstänkta gärningsmännen kommer ifrån.

På torsdagen offentliggjorde polisen namnet på den fjärde misstänkte självmordsbombaren.

Född på Jamaica
Enligt Sky News poliskällor, var den fjärde mannen brittisk, men född på Jamaica. Han uppges ha bott i det hus i Aylesbury norr om London, som polisen sökte igenom på onsdagskvällen.

Det ska ha varit han som sprängde sig och 20 passagerare till döds på ett tunnelbanetåg mellan King’s Cross och Russel Square.

I Beeston har polisen nu sökt igenom sju hus i jakt på spår efter attentatsmännen.

Koranskola intressant
Polisen intresserar sig också för den koranskola i Pakistan, som två av de misstänkta självmordsbombarna tros ha gått i förra året.

Många britter med pakistanskt ursprung åker dit för högtider och släktträffar och även för utbildning. Men vilka skolor som har islamistisk inriktning kan vara svårt att ta reda på.

Klockan var tolv i Storbritannien när all rörelse stannade av för två tysta minuter för att hedra bomboffren. Bussar och taxi stod stilla, liksom tågen.

Tusentals samlade
Tusentals människor samlades vid de platser där bomberna exploderade.

Till King’s Cross kom bland annat Mary Easton, med en bukett rosa blommor. I dag tänkte hon på sina två syskonbarn som dog i New York den 11 september.

– Min son åkte tunnelbana förra torsdagen. Som tur var gick han av en station innan bomben exploderade, säger hon.

Annika Digréus, London
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista