Kommunal, äldrevård
Foto: TT

Kommunal varslar om strejk i vården

"Vinstdrivande vårdjätterna och säger nej till sådana satsningar"
1:53 min

På Lucia den 13 december går 1 000 undersköterskor och andra inom den privata vården i strejk, enligt ett varsel i dag.

Fackförbundet Kommunal varslar om strejk för omkring 1 000 privatanställda, däribland undersköterskor på till exempel äldrboenden. Dessutom varslar Kommunal om nyanställningsblockad.

Sammanlagt är det därmed 70 000 medlemmar i Kommunal som berörs av varslet, enligt förbundet.

– Vi varslar om en nyanställningsblockad som omfattar alla kollektivavtal. Dessutom lägger vi ner arbetet på äldreboenden, inom hemtjänsten och inom vårdcentraler, bekräftar förbundets ordförande Tobias Baudin för Ekot.

I våras tecknade Kommunal och de offentliga arbetsgivarna ett avtal som innehöll en extra lönehöjning för sina offentliganställda medlemmar. I det avtalet höjdes lönerna generellt med 520 kronor. Men undersköterskornas lyft blev betydligt större, 1 020 kronor.

– Det här är en historisk seger, sa Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund då.

Nu vill Kommunal ha ett liknande avtal för sina privatanställda medlemmar. Men det finns ingen överenskommelse med arbetsgivarna i Vårdföretagen inom Almega.

– Vi kräver ju en undersköterskesatsning som ligger i linjen det var som har gjorts på fe tidigare kollektivavtal både med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och ideella utförare. Men nu kommer de stora vinstdrivande vårdjätterna och säger nej till sådana satsningar och det är ytterst beklagligt, säger Thomas Baudin.

Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör för Vårdföretagarna, säger att det är det så kallade märket som ska gälla. Inom industrin är märket 2,2 procents löneökningar.

Nu ska medlare kopplas in för att hjälpa parterna att nå ett avtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".