Statsminister Stefan Löfven (S), Gustav Fridolin (MP), och Jonas Sjöstedt (V).
Statsminister Stefan Löfven (S), Gustav Fridolin (MP), och Jonas Sjöstedt (V). Foto: TT.

Rödgröna partierna ökar sin ledning

Hör vår inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach
1:55 min

De rödgröna partierna ökar sin ledning över allianspartierna i SCB:s mätning av partisympatier.

 

Grafik: Se hela SCB:s mätning

Den rödgröna ledningen är 3,5 procentenheter, vilket är en statistiskt säkerställd ledning.

– Moderaterna minskar med 1,9 procentenheter och det är en av förändringarna som bidrar till detta, säger Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach.

Kristdemokraterna når samma andel av väljarna som i förra mätningen, men med 3,1 procent skulle partiet åka ur riksdagen om det vore val i dag.

– En katastrofnivå. Det är kvar på den lägsta nivån sedan SCB började mäta Kristdemokraterna 1991, säger Fredrik Furtenbach.

Även Miljöpartiet har skäl att oroa sig. Partiet ligger i stort sett kvar på samma siffra som i majmätningen, men det är blygsamma 4,5 procent.

– Det är den lägsta siffran sedan 2005, så det är dystert även för dem, säger Fredrik Furtenbach.

För Centerpartiet ser det däremot ljusare ut. 7,1 procent är partiets högsta väljarstöd på tio år.

Det finns ett stort antal olika väljarundersökningar, från olika opinionsinstitut, men Fredrik Furtenbach anser att den från SCB är mer pålitlig.

– För det första är den stor med över 5000 intervjuer. Sedan är metoden mer ambitiös än de privata institutens. Man väljer ut ett antal personer slumpmässigt och fortsätter envetet söka just dem men en lång rad påminnelser, i stället för att byta ut dem. Det är en mer klassisk, statistisk metod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".