Lena Rådström Baastad (S), Tomas Tobé (M), Mattias Karlsson (SD)
Lena Rådström Baastad (S), Tomas Tobé (M), Mattias Karlsson (SD) Foto: Foto: TT

SD: Väldigt bra siffror

Moderaterna har tappat 1,9 procentenheter
3:20 min

Gradvis har väljarna börjat känna igen sig i vår verklighetsbeskrivning, säger SD. V tror att Jonas Sjöstedt är orsaken till uppgången.

Det är tre partier i SCB:s undersökning som noterar statistiskt säkerställda förändringar jämfört med majmätningen. Det är Centerpartiets uppgång med 1,0 procentenheter, Vänsterpartiets uppgång med 0,9 samt Moderaternas nedgång med 1,9 procentenheter.

Aron Etzler, Vänsterpartiet, om uppgången:

– Jag tror att det handlar om att folk ser att V står upp för en rättvis politisk som behövs i Sverige, och att Jonas Sjöstedt är en väldigt bra och pålitligt partieldare som många gillar.

Skillnaderna mellan hur män respektive kvinnor skulle rösta är relativt små för de flesta partierna med undantag för Sverigedemokraterna. 14,3 procent av kvinnorna skulle rösta på SD om det vore val i dag. Motsvarande siffra för männen är 20,6 procent.

Mattias Karlsson, Sverigedemokraterna:

 – Jag tycker att det är väldigt bra siffror med tanke på att SCB historiskt sett ofta underskattar våra siffror och har svårt att fånga upp stödet bland väljarna för just oss, säger han.

– Gradvis har väljarna börjat känna igen sig i den verklighetsbeskrivning som vi ger, säger Mattias Karlsson.

SD:s gruppledare i riksdagen kommenterar även Moderaternas nedgång:

– Jag tror det handlar om att väljarna straffar moderaterna därför att man inte sätter kraft bakom orden. Moderaterna uppfattas som att ha ledartröjan i oppositionen men trots det så agerar man inte. Man väljer inte att använda dom möjligheter till påverkan som man har i riksdagen, säger Mattias Karlsson.

Socialdemokraterna backar något, och får 29,2 procent, enligt SCB:s undersökning. Lena Rådström Baastad är ny partisekreterare för partiet:

– Jag tror att det finns en längtan efter ordning och reda i politiken. Efter politiker som står med både fötterna på jorden. Där har Stefan Löfven visat ett starkt ledareskap. Men vi har mycket kvar att göra.

Är du nöjd?

– Nej, jag är inte på något sätt nöjd.

Moderaternas nedgång är 1,9 procentenheter. Tomas Tobé, partisekreterare för Moderaterna:

– Vi ligger kring vårt valresultat. Jag tar det som en tydlig signal om att vi behöver jobbar hårdare för att visa att Sverige behöver fler enkla jobb, att det ska löna sig att göra rätt för sig, att vi behöver fler poliser som ska ha bättre betalt, och att vi behöver ordning i flyktingmottagandet, säger han.

– Ska jag hitta något positivt med denna mätning är det att vi inte tappar väljare till Sverigedemokraterna eller Socialdemokraterna.

SD går bra, varför?

– Jag tror att det handlar om att det finns ett stort missnöje, i synnerhet kopplat till invandringspolitiken. Där är det viktigt att visa att vi omprövat vår politik, säger Tomas Tobé, Moderaterna.

Miljöpartiet backar något enligt mätningen, och ligger nu på 4,5 procent. Amanda Lind, partisekreterare, kommenterar utvecklingen:

 – Att regeringspartierna ligger lite lägre i opinionen jämfört med valresultatet är inte märkligt, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".