Putin talar vid ryska flaggor
Rysslands president. Foto: Sergei Ilnitsky/TT

Putin höll årligt tal till nationen

"Vi behöver vänner"
1:31 min

Årets tal av den ryske presidenten Vladimir Putin kännetecknades kanske mer av det som inte sas än det som sas. Mycket av spekulationerna inför talet kom på skam. Ingenting om nästa presidentval eller om relationen med Ukraina.

– Vi söker inte fiender och har aldrig sökt fiender. Vi behöver vänner, sade den ryske presidenten Vladimir Putin i sitt årliga tal i den ståtliga guld och marmorsalen kallad Sankt Georgssalen inne i Kreml.

Han sade sig se fram emot att samarbeta med den nya amerikanska administrationen, men på jämbördiga villkor. Underförstått att Ryssland bara accepterar ett samarbete där de ryska villkoren inte rubbas i till exempel fallet Ukraina.

Ukraina nämndes dock inte alls, utom i en bisats om bron som Ryssland bygger till Krim. Tidsplanen håller, lovade Putin.

Åhörarna var dumaledamöter, affärsmän, guvernörer och de tre "statsreligionernas" ledare, islam, judendom och ryskortdoxa kyrkan.

Det drygt en timme långa talet till nationen håller Putin traditionsenligt i december varje år. Det brukar ofta innehålla bitsk kritik framför allt mot omvärlden, men också mot delar av det ryska samhället. Där läxas framför allt guvernörer och lokala ledare upp för att de inte gjort tillräckligt för ekonomisk utveckling, bättre hälsovård och kamp mot korruptionen.

I år uppmanades de lokala potentaterna och tjänstemännen sluta gömma sig på sina kontor. Det är framför allt lokalt som korruptionen finns och bör utrotas, men det får inte ske med någon show:

– Kampen mot korruptionen är inte någon show, den kräver proffesionalism, allvar och ansvar, sade Vladimir Putin, som hävdade att misstänkta ska dömas i domstol inte i förväg i media.

Det senaste mest spektakulära fallet var den mutmisstänkte ekonomiministern Aleksej Uljukajev. Han greps inför tv kameror och har precis, som alla andra korruptionsmisstänkta i allmänhetens ögon dömts på förhand. Och det är ju själva idén med att sända allt i tv, gripandet och anklagelseakten, gärna visa upp väskor med dollar allt för att skapa illusionen av att det verkligen inte råder några tvivel alls på den gripnes skuld.

Att Putin nu säger sig vilja lämna avgörandet till domstol har i praktiken inte heller så stor betydelse, eftersom domstolarna inte kan betraktas som oberoende instanser och ytterligt sällan friar någon misstänkt i mål som handlar om korruption eller ekonomiska oegentligheter, men ofta döljer en annan bakomliggande politiskt betingad konflikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".