"Putins valreformer är oacceptabla"

Den ryske presidenten Vladimir Putin kan stärka sitt grepp om makten i Ryssland. Duman har godkänt Putins reform av vallagarna. I framtiden blir det färre partier och omöjligt att bilda politiska allianser. Oacceptabelt, tycker kritikerna.

– Det är helt oacceptabelt att resa en barriär för partier. Jag är rädd och oroad över förändringarna i vallagarna. Putin kanske är demokrat, men inte av den modernaste sorten, säger Alexander Logunov, rektor på fakulteten för historia, statsvetenskap och juridik på Moskvas humanistiska universitetet.

Nu har bägge kamrarna i den ryska Duman godkänt de nya vallagarna. Bara presidentens signatur saknas.

Parlamentsspärr höjs
I framtiden får partier inte bilda allianser inför val. Det gör det svårare för till exempel liberala och nationalistiska partier att samarbeta för att utmana det stora partiet, Putintrogna Förenade Ryssland.

Det blir färre partier eftersom parlamentströskeln för små partier höjs till sju procent. Det blir möjligt att stänga ute valobservatörer och oberoende kandidater kan inte ställa upp i valen.

Del av kriget mot terror
Slå ihop det med att president Putin redan tagit bort valen av de 89 regionala guvernörerna, de utses nu bakom Kremls murar. Då kan man säga att verktygen för det ryska folket att uttrycka missnöje minskar stadigt.

Dessa förändringar av den ryska demokratin sker i namn av kriget mot terrorismen. Förslagen lades ursprungligen bara några dagar efter gisslandramat i Beslan i höstas

Vladimir Putin kopplade då ihop hotet från terrorismen till behovet av en starkare stat och som han sade att ”utveckla demokratin”.

Jesper Lindau, Moskva
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista