Finansinspektionens chef Erik Thedéen om amorteringskrav
Foto: Fredrik Sandberg / TT, My Rohwedder/ Sveriges Radio

Finansinspektionen skärper tonen om bolånen

Finansinspektionens chef: Det är en märklig politik
1:52 min

Finansinspektionen ser med ökad oro på hushållens stigande skulder. Erik Thedéen, chef för Finansinspektionens, menar nu att Riksbanken och politikerna i regering och riksdag måste hjälpa till mer.

Finansinspektionen har ju bland annat infört bolånetak och amorteringskrav för att hejda hushållens lånande till framför allt bostäder.

– Fortsätter den här utvecklingen så har vi fler verktyg. Jag tycker också att det är viktigt att det vidtas åtgärder på andra områden, framför allt att skattesystemet inte verkar åt motsatt håll. Vi försöker bromsa medan till exempel ränteavdragen spär på skuldutvecklingen. Och det är ju en ganska märklig politik.

Så man kan säga att du förordar sänkta ränteavdrag?

– Ja, det kan man säga.

Vill du att ränteavdragen ska försvinna helt?

– Det är jag inte säker på att det är lämpligt. Det finns också en koppling till kapitalbeskattningen. Man bör börja en resa nedåt. Exakt hur det ska utformas lämnar jag till de som är mer skatteexperter än vad jag är.

Flera riksdagspartier har ju redan varit ute och sagt att ränteavdragen bör minskas för att göra det dyrare att låna men framför allt de två största partierna Socialdemokraterna och Moderaterna har hållit emot.

Riksbankschefen Stefan Ingves har också ett flertal gånger pläderat för att trappa ner ränteavdragen på bolån. Han är ju rejält orolig för att hushållen lånar så mycket och att det kan slå hårt mot Sveriges ekonomi om det skulle bli en ny kris.

Men Ingves har hela tiden sagt att det är andra som ska hantera skuldproblemet, politikerna och Finansinspektionen. Samtidigt är det ju Riksbankens låga ränta som gjort det så billigt att låna. I dag kontrar Finansinspektionen chef och säger att Riksbanken kanske ska fundera på att ändra sin politik.

Jag tycker att det skulle vara bra med en diskussion även hos Riksbanken. Nu har vi de här räntorna och de här obligationsköpen och det har en effekt på skuldsättningen. Så långt är ju de på Riksbanken med, men de skulle kanske kunna fråga sig om det finns någon alternativ väg. Skulle vi kunna nå inflationsmålet på längre sikt till exempel? Skulle det kunna ha någon effekt på skuldsättningen?

Mer om Bostad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".