Edvard Grieg-feltet är ett oljefelt som ligger på Utsirahøyden i Nordsjøen, 180 km väst om Stavanger.
Foto: Larsen, Håkon Mosvold /TT

En biljon mer för norska oljefonden?

"Förväntad avkastning i fonden ökar"
2:18 min

Norge bör investera en betydligt större andel av sin väldiga oljefond i aktier. Förslaget kommer i dag från norska centralbanken, som ett sätt att öka avkastningen.

– En högre aktieandel betyder att förväntad avkastning i fonden ökar, sa Norges vice centralbankschef, Egil Matsen, i ett tal idag.

Redan i dag äger Norges statliga oljefond 1,3 procent av alla världens börsnoterade aktier, enligt indexet FTSE Global All Cap. Men det bör bli ännu mer aktier framöver, anser Norges Bank.

Fonden har sin förmögenhet huvudsakligen placerad i aktier och obligationer. Idag står aktierna för 60 procent av referensindex, men centralbanken vill öka det till 75 procent. Då räknar man nämligen med att kunna skruva upp realavkastningen de kommande tio åren från runt 2 procent per år till 2,5 procent.

En halv procentenhet kanske låter futtigt, men innebär en skillnad på runt 40 miljarder kronor i årlig avkastning.

Norges Bank tycker att det är värt att ta den extra risken med att oljefonden äger fler aktier och färre obligationer. Finanskrisen 2008 raderade ut 40 procent av fondens aktieförmögenhet, men de pengarna kom ganska snabbt tillbaka.

– Erfarenheterna från finanskrisen tyder på att förvaltningsmodellen för oljefonden är ägnad att tåla perioder med stora fall i värdet, säger Egil Matsen.

Om Norges finansdepartement väljer att följa centralbankens nya rekommendation blir det ytterligare över en biljon kronor av oljefondens pengar som på sikt ska pumpas in på världens aktiebörser.

Förra gången som Norge beslutade att öka andelen aktier i oljefonden, 2007, tog det två år innan förändringen var genomförd i praktiken.

Oavsett om aktieandelen ökar eller inte väntas fondens realavkastning framöver bli mindre än de 4 procent som har varit det årliga genomsnittet sedan 1998.

Den sämre avkastningen får nu Norges Bank att instämma i varningarna från bland andra valutafonden IMF om att norska staten bör bli mer försiktig med att använda oljepengar i den vanliga statsbudgeten.

Den nuvarande högerregeringen vill nästa år använda 80 procent mer oljepengar än vad man gjorde i budgeten 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".