Svensk forskarinsats öppnar för medicin mot sömnsjuka

Svenska och internationella forskare har kartlagt arvsmassan hos tre parasiter som orsakar dödliga sjukdomar bland många miljoner människor i tredje världen. Kartläggningen kan leda till mediciner mot sjukdomarna, något som inte finns i dag.

– Det finns många forskargrupper ute i världen som jobbar med det här fältet och är intresserade av att få fram nya sätt att behandla de här sjukdomarna. Deras arbete har nu plötsligt blivit mycket lättare, säger docent Björn Andersson vid Karolinska institutet som har lett den svenska studien.

– Förut var de tvungna att tillbringa åratal med att hitta nya gener och studera dem för en viss funktion, nu finns plötsligt alla gener tillgängliga.

Berör 30 miljoner människor
Sammanlagt fyra forskarlag från Sverige, USA och Storbritannien har efter flera års arbete lyckats bestämma hela arvsmassan hos de parasiter som orsakar sömnsjuka, Chagas sjukdom och leishmania. Sjukdomar som berör mer än 30 miljoner människor i världen.

Kartläggningen av parasiterna gör att man nu har kunskap om vilka funktioner hos parasiten man kan slå ut med hjälp av mediciner och vacciner, utan att skada oss människor.

Botemedel snabbare än väntat
För att hitta mediciner och vaccin som fungerar krävs fortsatt mycket utveckling och testning. Enligt Björn Andersson är det svårt att förutsäga när forskarna kan ha fått fram fungerande läkemedel.

– Istället för tiotals år kanske det rör sig om några år, förhoppningsvis, säger han.

De här sjukdomarna förekommer ju främst i tredje världen, vad innebär det för forskningstakten kring nya mediciner?

– Processen med att ta fram läkemedel försenas i och med att de som har stora resurser och stora möjligheter att testa nya substanser för läkemedel är läkemedelsföretagen. De satsar ogärna på tredje världen-sjukdomar.

Istället måste det här arbetet främst ske akademiskt och efter påtryckningar från vissa håll möjligtvis i samarbete med olika företag, säger Björn Andersson.

Zara Öberg
zara.oberg@sr.se