Den nye kungen Vajiralongkorn tillsammans med sin mor, drottning Sirikit.
Den nye kungen Vajiralongkorn tillsammans med sin mor, drottning Sirikit. Foto: Apichart Weerawong

Ny kung i Thailand har utsetts

En av världens rikaste monarker
1:23 min

I dag är det exakt 50 dagar sedan som den thailändska kungen Bhumibol avled – i dag utsågs hans enda son Maha Vajiralongkorn till landets nya kung. Strax efter klockan tio ikväll lokal tid meddelade juntaledare Prayuth Chan-Ocha att kronprinsen hade sagt ja till att bli Thailands nästa kung.

– Jag kan nu meddela det thailändska folket att kronprins Maha Vajiralongkorn sagt ja till att axla rollen som Thailands nästa kung, sa Pryuith Chan Ocha i ett vad såg ut som förinspelat tv-program.

Uttalandet kom exakt 50 dagar sedan den förre kungen Bhumibol avled.

Vajiralongkorn är hans ende son. Rama X av Chakridynastin blir hans officiella titel.

Han blir en av världens rikaste monarker men har på pappret inte mer makt än vad den svenska kungen har.

I verkligheten är dock själva tronskiftet höljt med mycken spänning, det är dock något man inte kan prata om i Thailand på grund av den mycket hårda majestätslagen som ska skydda den kungliga familjen.

En lag som använts mycket flitigt mot oliktänkande sedan militären tog makten i landet för två och ett halvt år sedan.

Kungen kommer nu att utse de som ska arbeta närmast honom och det är en process som kommer att följas noga av många inom både militären och eliten i landet.

Men själva kröningen kommer inte att genomföras förrän kung Bhumibol begravts vilket inte kommer att ske förrän nästa höst. Det sista som kommer att ske i begravninsceremonin blir att kung Ram X kommer att krönas.

Under sin tid som kronprins har Vajiralongkorn tillbringat sin mesta tid utomlands och han kom så sent som i dag tillbaka från sitt hem i Munchen.

Han är skild tre gånger och har sju barn inom äktenskapen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".