En skadad soldat ur Iraks elitstyrkor får akutvård i utkanten av Mosul.
1 av 3
En skadad soldat ur Iraks elitstyrkor får akutvård i utkanten av Mosul. Foto: Marko Drobnjakovic/TT
Peshmerga rycker fram i Irak.
2 av 3
Peshmerga rycker fram i Irak. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio
Mosul i Irak.
3 av 3
Foto: Felipe Dana/AP

Svåra förluster för irakiska säkerhetsstyrkor

Vardag i kampen att befria Iraks näst största stad från terrorväldet
1:45 min

Nästan 2 000 irakiska soldater, poliser, och medlemmar i de kurdiska Peshmergastyrkorna har dödats i Irak under november månad, enligt FN.

Ambulanser i skytteltrafik mellan stridslinjen och fältsjukhuset vid fronten. Mängder med soldater som skadats av IS krypskyttar, försåtsmineringar, självmordsbombare och i skottväxlingar.

Vardag i kampen att befria Iraks näst största stad från terrorväldet.

Förra månaden dödades enligt FN närmare 2 000 irakiska soldater, poliser, milismän och kurdiska peshmergasoldater, det är tre gånger så många som i oktober då offensiven mot Mosul inleddes.

Striderna mot IS var de första veckorna framgångsrika. Men ju större samhällen och mer tätbebyggda områden som striderna ägt rum i, desto längre tid har det tagit och desto fler dödsoffer och skadade har krävts.

Nu när huvuddelen av striderna sker innanför Mosuls stadsgräns är det våldsamma, blodiga sammandrabbningar som också drabbar de civila som i många fall är kvar när striderna bryter ut.

Flera för att de inte velat lämna sina hem, andra för att de förhindrats att fly av IS.

Hur många civila som dödats är oklart, men det handlar om flera hundra. Det kommer nya oroande rapporter inifrån Mosul om hur IS återigen avrättat människor de misstänkt hjälpa irakiska säkerhetsstyrkor.

Samtidigt har en viktig vattenledning bombats sönder och priset på matvaror rusat i höjden när staden nu är helt belägrad.

Striden om Mosul kan ta ytterligare månader och nu kommer vintern och med den kylan och ännu större prövningar för redan svårt prövade civila.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln uppgavs att 1 600 peshmergasoldater har dödats sedan oktober i år. Det var en uppgift från nyhetsbyrån AFP, som senare drogs tillbaka. Korrekt är att 1 600 soldater från den kurdiska styrkan dödats sedan IS tog över Mosul 2014.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".