USA:s högste militär avfärdar kritik mot Guantánamo

Generalstabschefen Richard Myers stöder beslutet att inte pricka den tidigare chefen för Guantánamolägret. Det sa Myers vid en pressträff med utländska journalister på torsdagen. Han håller inte heller med kritik som handlar om övergrepp.

Ett av problemen är enligt Myers att det är svårt att säga vad som är ett övergrepp och inte.

– Vissa kallar det tortyr när fångarna får äta färdigmat, samma mat som våra trupper äter. Så sa general Richard Myers, USA:s högsta militär, när han på torsdagen kommenterade den nya utredningen om övergreppen vid USA:s fångläger i Guantánamo.

Den tjugonde kaparen
Myers valde att inte gå in på de detaljer som beskriver vad till exempel fången som kallas för den tjugonde kaparen utsattes för.

Han tvingades bland annat bära bh, klä av sig naken inför kvinnor och dansa med en manlig förhörsledare.

Avvägningsproblem
General Myers menar att även om vissa soldater gått som han säger, lite för långt, så har det skett på en för låg nivå. Guantánamo-lägrets högste chef kan inte hållas ansvarig för det, säger Myers.

Dessutom måste man förstå att förhörsledarna har att göra med mycket onda människor och att många länder har problem med avvägningen mellan fångars rättigheter och behovet av att få ur terrorister information, menar han.

Inga bevis
Det finns dock enligt Myers ingen policy som tillåter inhuman behandling. Och, säger han, trots att USA spärrat in 60 000 människor i sitt krig mot terrorismen, så har bara 100 fall av övergrepp bevisats.

Anders Holmberg, Washington
anders.holmberg@sr.se