Dataspel ska rekrytera högerextremister

Antalet rasistiska dataspel som säljs billigt eller är helt gratis på internet blir bara fler och fler. Det visar en undersökning som totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har gjort.

Det finns just nu över 100 spel med extremistiska budskap som ska locka ungdomar. Antalet ökar hela tiden.

– Gratisspelen med alternativa budskap är på frammarsch. Försäljningen har, enligt den information som vi har, kontinuerligt ökat, säger Håkan Hasewinkel på FOI:s avdelning för ledningssystem.

Ska locka unga till extremism
Enligt den kartläggning som totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har gjort, finns det runt 100 spel som säljs för några dollar eller helt gratis skänks via hemsidor på internet. Spelens uppgift är att locka unga in i extrema rörelser och ideologier.

Femtio av de här spelen bedöms av FOI vara rent rasistiska, berättar Håkan Hasewinkel.

– I ett spel som jag har tittat på ska man jaga judar i New Yorks tunnelbana. När man skjuter dem så skriker de som apor, säger han.

Laddas hem från hemsidor
De allra flesta spelen är mycket avancerade. Grafik och teknik är väl i klass med vanliga spel som köps i affärerna.

Via penningstarka organisationer i främst USA finns både resurser och kunskap att göra spelen. Inget av spelen som FOI tittat på har sitt ursprung i Sverige men kan lätt laddas hem hit via hemsidor.

– På ett treårsperspektiv vet jag ett spel som har sålts i drygt 100 000 exemplar, säger Håkan Hasewinkel.

Billigt alternativ lockar
Det är priset som lockar många unga till de här spelen. Ett spel i affären kan kosta över 500 kronor, något många unga inte har råd med.

Finns det då spel gratis eller för under 100 kronor finns alltid ett intresse, tror Anna-Lena Lodenius, journalist och författare till många böcker om högerextremism.

– Jag tror att sådana här spel kan vara viktiga för att forma värderingar, man är väldigt receptiv och suger i sig saker. På det sättet kan spelen spela roll, säger hon.

”Mer stöd behövs i skolan”
FOI har nu lagt ett förslag till regeringen att man lägger ut ett gratisspel på regeringens hemsida som har sin utgångspunkt i någon samhällsfunktion, till exempel polis eller sjukvård, för att möta den här utvecklingen. Men Anna-Lena Lodenius tror det behövs andra insatser.

– Man måste stötta dem som arbetar med unga människor, till exempel i skolans värld, så att de blir duktiga på att ta de här diskussionerna och lyfta upp det här till ytan. Där behöver man mer kunskap och stöd, tror jag, säger Anna-Lena Lodenius.

Peter Jernberg, Jönköping
peter.jernberg@sr.se