Foto: Thomas Winje Øijord/TT
Foto: Foto: Thomas Winje Øijord/TT

Fem personer gripna i hackertillslag

IT-reporter: "Avalanche" misstänks för 2/3 av alla attacker mot nätbanker
2:06 min

Ett stort internationellt polissamarbete har slagit till mot adresser runt om i världen för att stoppa den tekniska IT-plattformen "avalanche" som använts av hackernätverk. Dessutom har 39 servrar beslagtagits, varav två servrar i Stockholmsområdet.

– Vi har gjort en husrannsakan på en plats och där har vi tagit två servrar i beslag. De håller vi just nu på att spegelkopiera här inne hos oss, säger Anders Ahlqvist som är IT-brottsexpert hos Polisens nationella operativa avdelning, NOA.

Det finns för närvarande inga brottsmisstänka personer i Sverige, däremot flera anmälda brott som kan kopplas till insatsen.

Kostnaderna för hackerattackerna som drabbat privatpersoner och företag i 180 länder beräknas ha kostat miljardbelopp, enligt Europol, den Europeiska polisbyrån.

Utredningen har utgått från Tyskland och det är också dit de beslagtagna svenska servrarna ska skickas.

– Det är bara att konstatera hur komplexa sådana här brott är i dag. Det är 30-tal länder, en mängd servrar och datorer i många olika länder som är inblandade i den här brottsligheten. Det gör det otroligt komplex att utreda, säger Anders Ahlqvist.

Mer om IT & internet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".