Bilavgaser i vinterväder Foto: Pontus Lundahl/TT.
Foto: Pontus Lundahl/TT.

Storstäder stoppar dieselbilar

Paris borgmästare: Det är en fråga om överlevnad
2:09 min

Om nio år, 2025, ska städerna Madrid, Mexiko City, Paris och Aten, stängas för dieselbilar. Det beskedet gav städernas ledare vid ett möte i Mexiko.

En grupp på nära 90 storstäder världen över, C40, samarbetar om att planera åtgärder i stora städer för att hejda klimatförändringar och för renare luft.

Just nu möts C40-ledarna i Mexiko City och från år 2025 ska dieselbilar inte få köras i Madrid, Paris, Mexiko City och Aten. Istället ska dessa städer gynna cyklister, gående och fordon med renare teknik. Dieselbilar släpper ut skadliga kväveoxider och minimala partiklar.

C40 har satt egna klimatmål för städerna för att bidra till att begränsa den globala temperaturhöjningen till 2 grader, som är Parisavtalets mål. De bedömer att städernas utsläpp i så fall måste halveras.

Förutom att ha bilfria innerstäder, kan det ske genom att energi används effektivare för kylning eller uppvärmning, genom mer återvinning, fler laddstationer för elbilar och med renare kollektivtrafik, för att ge några exempel.

Enligt beräkningar från C40  kommer det krävas ungefär 375 miljarder dollar i investeringar, men den dåliga luften kostar också på.

Varje år dör tre miljoner människor av förorenad luft, enligt Världshälsoorganisationen, WHO. Utöver lidandet betyder det enorma summor för sjukvård och uteblivet arbete.

Om städernas ledare klarar att uppfylla sina klimatmål, så är mycket vunnet, eftersom omkring 70 procent av växthusgaserna släpps ut i städer. Eftersom dessa städer står för runt en fjärdedel av den globala ekonomin spelar borgmästarnas beslut också en vidare roll.

Det finns fler exempel på klimatarbete i städer. Oslo har planerat förbjuda privatbilar i centrum från 2019, men förslaget har ändrats till att minimera bilarna i centrum och utvidga gång- och cykelgator.

Nyligen skrev nära 40 amerikanska borgmästare brev till Donald Trump och krävde att han ska fortsätta arbetet mot klimatförändringar. Enligt Paris borgmästare Anne Hidalgo är städernas klimatsamarbete en fråga om överlevnad.

Relaterat

Mer om Miljö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".