Tvådelad bild: En kvinna ber för terroroffer i Paris, Magnus Ranstorp står och pratar och pekar med handen
Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan. Foto: TT/Sveriges Radio, bildmontage

Terrorforskare: Sverige inte lika prioriterad måltavla som Frankrike

Parisattackerna kan upprepas
2:09 min

Den europeiska polissamarbetsorganisationen Europol varnar i en ny rapport att det är troligt att terrorgruppen IS kommer att försöka utföra nya terrorattacker i Europa.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan tror inte att Sverige är ett prioriterat mål.

– Alla länder som deltar i anti IS-koalitionen är utpekade måltavlor, där ingår ju Sverige, men jag tror att Sverige inte är en lika prioriterad måltavla som till exempel Frankrike, Belgien Tyskland och Nederländerna.

Bedömningen i rapporten är att metoderna vid eventuella framtida attentat sannolika kommer att vara liknande de som IS redan använt i Europa, till exempel i Paris förra året då man använde automatvapen och hemmabyggda bomber.

Enligt rapporten kan det finnas sett dussintal personer som styrs av IS på plats i Europa, och varningen handlar både om attentat styrda av IS men också som utförs av personer som agerar på egen hand.

Om IS trängs tillbaka ytterligare i Irak och Syrien kan det, enligt Europol, också leda till att fler av de personer som rest från Europa för att ansluta sig till gruppen återvänder – och de som lyckas ta sig tillbaka kan utgöra möjliga säkerhetshot.

Runt 4 000 personer från Europa bedöms ha rest för att ansluta sig till IS eller andra extremistgrupper i Syrien och Irak de senaste åren. Av de runt 300 som rest från Sverige 140 ska ha återvänt, enligt de senaste uppgifterna från Säkerhetspolisen.

I Sverige ligger nu den så kallade hotnivån för attentat på en trea på en femgradig skala. I våras lämnade Säkerhetspolisen en redovisning till regeringen om hur man kunde intensifiera arbetet gällande personer som återvänt till Sverige efter att ha anslutit sig till en terrorgrupp. Där framgår till exempel att Säkerhetspolisen intensifierat utredningsarbetet, och då begärde de också mer pengar för att kunna öka arbetet ytterligare.

– Definitivt har de, inte bara de internationella kontaktnäten för att de varit med i IS, de har stridit, det är också traumatiserade och då måste man göra en adekvat riskbedömning, säger Magnus Ranstorp, vid Försvarshögskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".