Bilden visar två personer som tittar på en film om yttrandefrihet som visas i en kub, som ställts upp på Domkyrkoplatsen i Lund. Två hundar väntar. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Man får kika in på filmen om yttrandefrihet i kuben. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

Rätten att tala hyllas med film i kub

Projektledare: "Hur skulle det vara att inte säga vad vi vill?"
2:02 min

Världens äldsta lag om tryckfrihet antogs av den svenska riksdagen den 2 december 1766. I Lund uppmärksammas jubiléet med en yttrandefrihetskub.

På en solig men kylig Domkyrkoplats i Lund invigdes på fredagen en yttrandefrihetskub. Den är skapad av konstnären Michel Östlund. I den visar en fyra minuter lång film som ska väcka tankar om hur det vore om vi tvingades vara tysta och över att yttrandefriheten inte är självklar. 

– Det är den inte på många ställen i världen, även om vi kanske ser den som självklar. Hur skulle det då vara om vi befann oss i en helt tyst miljö där vi inte hade möjligheten att faktiskt säga vad vi vill, vad vi tänker och vad vi känner? säger Anna Ringborg, projektledare på Raoul Wallenberg-akademien i Lund. 

Likadana kuber ställs upp i Stockholm, utanför FN-högkvarteret i New York, i Paris, Budapest och Belgrad. Det görs för att uppmärksamma yttrandefrihet och den svenska Tryckfrihetsförordningen som firar 250 år. 

Numer är Tryckfrihetsförordningen en av Sveriges grundlagar och yttrandefrihet ingår också som en av de mänskliga rättigheterna i FN-stadgan.

Rolf Ring, biträdande chef för Raoul Wallenberg-institutet i Lund var tillsammans med Anna Ringborg och Emma Berginger (MP), kommunalråd i Lund invigningstalare på Domkyrkoplatsen. Rolf Ring nämnde i sitt tal vikten av att respektera att det även finns gränser för yttrandefriheten.

– Tonen i det offentliga samtalet tycker jag är något som vi måste se till att det sker på ett anständigt sätt. Man ska bryta åsikter, men man måste vara medveten om att även för yttrandefriheten finns det gränser. Det är respekten för sina motståndare och för deras argument, säger Rolf Ring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".