Lotteri
Lotterinspektionen lutar nu åt att varna Lotteriet Foto: Bertil Ericson/TT

Socialdemokraterna får kritik från lotteriinspektionen

1:36 min

Statliga lotteriinspektionen ger Socialdemokraterna ovanlig kritik. Varken i tidningsannonser eller reklamutskick framgår det att överskotten från lotterier går till partiet.

Herman Lindholm, handläggare tillsyn på Lotteriinspektionen säger att det inte är tillåtet.

– Man ska veta vart överskottet av det här lotteriet går. Det handlar om förtroende för det enskilda lotteriet och spelmarknaden i stort.

Det gäller socialdemokratiska Kombilotteriet, Drömreselotteriet och Motorlotteriet som lämnar sina överskott till Socialdemokraterna. Förra året var det över 60 miljoner kronor i utskick och annonser kan man inte som lottköpare se att pengarna går till Socialdemokraterna.

Lotterinspektionen lutar nu åt att varna Lotteriet. Lotteriinspektionen har observerat lotterierna i ett halvår och kan också dra in tillstånd.
Ekot har sökt socialdemokraterna, som dock inte vill kommentera, utan hänvisar till lotteriernas arrangör, Kombilotteriet.

Kombilotteriet menar att man som lottköpare får brev hem där det står att Socialdemokraterna är avsändare, innan man betalat något. Det är bara vid ett första försäljningstillfälle och i annonser som avsändaren inte framgått.

Anders Johansson är Lotteriföreståndare på Kombilotteriet och håller ändå med om kritiken.

– Vi delar Lotteriinspektionens kritik. För i det material de har granskat från oss framgår det inte tillräckligt tydligt vem som är förmånstagare för lotteriet.

Nu ändrar lotteriet sitt material, men det går inte att få pengar tillbaka.

– Har man varit med och betalat sin lott och därmed också varit med i en dragning så är man med i lotteriet och haft möjlighet att vinna. Så man kan inte få tillbaka pengar retroaktivt. Men eftersom vi inte har någon avtalstid kan man när man vill gå ur lotteriet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista