Glada personer i Gambia firar efter valresultatet
Firande av att Adama Barrow vunnit valet. Foto: Jerome Delay/TT

Historiskt maktskifte i Gambia

Känslosamma reaktioner på sociala medier
1:19 min

I Gambia har president Yahya Jammeh, som tog makten i en militärkupp för 22 år sedan, erkänt sig besegrad i gårdagens val. Nu står landet inför ett historiskt maktskifte.

På gatorna i Gambias huvudstad Banjul firar folk oppositionens kandidat Adama Barrows valseger. Enligt valkommissionens ordförande erkänner sig sittande president Yahya Jammeh besegrad. Han ska också framträda i ett utlovat tal i gambiansk tv.

Yahya Jammeh tog makten i en kupp 1994 och om han nu lämnar över den fredligt, blir det den första fredliga maktskiftet sedan Gambias självständighet från Storbritannien 1965.

Vinnaren Adama Barrow är en tidigare affärsman i fastighetsbranschen. I början på 2000-talet bodde han i Storbritannien där han studerade och jobbade som säkerhetsvakt på ett varuhus.

Enligt BBC har Adama Barrow bland annat kritisterat faktumet att det inte finns en maxgräns på två mandatperioder för presidenter i Gambia. Han har också sagt att om han vinner ska han skapa en övergångsregering på tre år, sammansatt av representanter från den oppositionella koalitionen han representerar.

Hans historiska valseger kommer i en tid då många gambianer har längtat efter en förändring. Efter protester och ett misslyckat kuppförsök i april fängslades många ur oppositionen, och människorättsorganisationer har larmat om tortyr av meningsmotståndare och fängslandet av journalister.

Landet lider också av hög arbetslöshet och många gambianer har gett sig ut på den farliga resan mot Europa, och många har drunknat på vägen.

I sociala medier går det nu att läsa känslosamma reaktioner från gambianer världen över. Många är stolta och glada över vad som ser ut som ett fredligt maktskifte och exilgambianer som flytt undan förföljelse skriver att de äntligen kan åka hem igen nu.

"Det är såhär våra mor- och farföräldrar kände när Gambia blev självständigt", skriver en person.

Relaterat

Mer om Gambia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".