Fikru Mari, svensk-etiopisk läkare. Foto: Privat.
1 av 2
Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien i snart två och ett halvt år. Foto: Privat.
Fängslade svenske hjärtläkaren Fikru Maru.
2 av 2
Fängslade svenske hjärtläkaren Fikru Maru. Foto: Henrik Montgomery / TT

UD: Fikrus medicinska tillstånd är akut

Utrikesdepartementet: Ett nytt åtal har väckts
1:32 min

UD bekräftar i kväll att den svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Maru åtalats på nytt och att åtalet i dag lästes upp i domstol i Eritrea.

Patric Nilsson, som är kansliråd på UD, reagerar om åtalet.

– Det är ett omfattande åtal men det rör bland annat delaktighet i fängelsebranden i september och samröre med väpnade grupper.

Ett terrorbrott har det sagts i andra media, är det så det rubriceras?

– I nuläget är det så att vi vill få se ett skriftligt åtal ha en dialog med hans ombud som vi förutsätter nu noga tittar på de här åtalspunkterna för att där ta det vidare.

UD vill inte precisera vilka brott som Fikru Maru åtalas för, innan man sett det svart på vitt. Ämnet är naturligtvis känsligt, man vill inte göra något som kan skada Fikru Marus sak ytterligare.

Men det är alltså det upplopp och den brand som krävde 23 fångars liv, på det fängelse där Fikru Maru då satt, som han påstås vara inblandad i. Själv befann han sig på sjukhus för vård den dag som branden bröt ut. Fikru Marus egna lunga har kollapsat och han är i akut behöv av operation. Det är, vid sidan av den nya rättegången, som är utsatt till den 23 december, det som UD arbetar hårdast med att försöka hitta en lösning på. 

– Den medicinska situationen är otroligt akut och det är därför som vi hela tiden, och fortsättningsvis nu, kommer att titta på, hur ska Fikru Maru kunna få den vård som krävs?

Är det en diskussion om var han ska få vården också?

– Ja, dels var han ska få den, och det har vi varit tydliga med också att om beslutet varit vårt så skulle han fått vården här i Sverige. Vi måste tillsammans med familjen titta på olika lösningar för hur han ska få den här vården. Och det är precis vad vi gör. Hur den dialogen ser ut, det är något som vi för med honom själv och med familjen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".